Minder autobranden in december, wel bijna 170.000 euro schade tijdens jaarwisseling

© Michiel van Beers
UTRECHT - Niet alleen de jaarwisseling, maar de hele maand december is in Utrecht rustiger verlopen dan voorgaande jaren. Zo werden er in december veel minder auto's in brand gestoken. De gemeente vermoedt dat dit komt doordat er minder over is bericht in de media. Dat schrijft burgemeester Sharon Dijksma in een brief aan de raad.
"Waar we voorgaande jaren in aanloop naar de jaarwisseling al regelmatig vernielingen in openbare ruimte en autobranden zagen, was het op dit vlak in de maand december opmerkelijk rustig. De vuurwerkmeldingen namen in oktober en november toe en gaven in de maand december weer een gebruikelijk beeld", aldus Dijksma.
De burgemeester wijst er ook op dat er in de maanden voor de jaarwisseling fors geïnvesteerd is in de aanpak van vuurwerkoverlast en de aanpak van illegaal vuurwerk. "Er zijn door de politie verschillende acties gehouden waarbij vele kilo's illegaal vuurwerk uit woningen en schuren zijn gehaald."
Regelmatig kwamen signalen binnen dat er vuurwerkprotesten georganiseerd zouden worden, maar zover kwam het niet. "Met de ongeregeldheden van de zomer nog vers in het geheugen, hielden we dit goed in de gaten. Door de driehoek is geprepareerd op ongeregeldheden en zijn gezamenlijk scenario's en een lijn van optreden uitgewerkt."

Cijfers jaarwisseling

Tijdens oud en nieuw werden wel 18 auto's in brand gestoken, twee minder dan het jaar ervoor. Ook is er ondanks het vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling in Utrecht voor 168.170 euro schade aangericht aan de openbare ruimte. Dat is een kleine 30.000 euro minder dan vorig jaar, maar een stuk meer dan de jaren daarvoor.
De politie verrichtte tijdens oud en nieuw 11 aanhoudingen, onder meer voor het plegen van vernielingen, het afsteken van vuurwerk en baldadigheid. Vorige jaarwisseling waren er 38 aanhoudingen. De brandweer rukte in totaal 77 keer uit en de ambulancedienst maakte 16 spoedritten. Ook dit zijn dalingen ten opzichte van voorgaande jaren.

ME

De ME werd tijdens de oud en nieuw ingezet op de Robijnhof in Tolsteeg om geweldpleging door groepen jongeren te beëindigen en de openbare orde te herstellen. Een groep van twintig man bekogelde een politievoertuig met stenen. Met de gerichte inzet van de ME werden de groepen snel uit elkaar gedreven en keerde de rust terug.
Ook op enkele andere locaties zijn de politie en brandweer bekogeld met vuurwerk en stenen. Er waren zes meldingen van geweld tegen politie en brandweer. Hierbij zijn geen gewonden gevallen. Er zijn geen meldingen binnengekomen van geweld tegen ambulancepersoneel, jongerenwerkers en gemeentelijke boa's. "Wij vinden het geweld tegen hulpverlening onacceptabel. Elk incident is er één teveel", schrijft de burgemeester.
Het college van Utrecht heeft de minister verzocht een evaluatie van het landelijk vuurwerkverbod uit te voeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.