RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM eist 30 jaar cel tegen Nieuwegeiner voor moord op Wout Sabee en leiden drugsbende

1/2
NIEUWEGEIN/DE MEERN - Het Openbaar Ministerie eist 30 jaar gevangenisstraf voor Nieuwegeiner Marcel D., voor opdracht geven voor de liquidatie van crimineel Wout Sabee in de Meern in 2016, en een eerdere mislukte moordpoging op Sabee in 2014.

Het is de een na hoogste straf die in ons land opgelegd kan worden. Tegen een van de medeverdachten van de 38-jarige Nieuwegeiner werd onlangs al 14 jaar cel geŽist.


Criminele organisatie
Verdachte Marcel D. was volgens het OM ook de leider van een criminele organisatie die vijf jaar lang drugstransporten vanuit Nederland naar Groot-BrittanniŽ regelde. Het zou gaan om zeker 50 transporten waarbij honderden kilo's cocaÔne en heroÔne werden verscheept.

De groep opereerde volgens het OM onder meer vanuit een loods in Tull en 't Waal. In garageboxen op de Staartmeeslaan in Bilthoven werden gesealde vuurwapens met munitie, handgranaten en een gestolen, snelle BMW met valse kentekenplaten gevonden.


Moordpoging
Bij de eerste aanslag in 2014, raakte Wout Sabee zwaargewond. Hij werd in zijn auto voor zijn huis in De Meern door vier kogels getroffen. Sabee redde zijn leven door gas te geven en de schutter aan te rijden. Die raakte daarbij ernstig gewond aan zijn benen. De schutter en chauffeur, de Utrechters Wilco B. en Henry J., zijn in hoger beroep veroordeeld tot 14 jaar cel. Zij hebben steeds gezwegen over hun opdrachtgever.

Wout Sabee kende de aanslagplegers niet, maar volgens het OM zijn het goede bekenden en criminele contacten van Marcel D. Die zou al jaren met Wilco B. bevriend zijn, met wie hij zelfs op vakantie ging. Op een van de wapens in de garagebox in Bilthoven is dna van Henry J. aangetroffen. De twee hebben volgens getuigen opdracht gekregen van ene Napoleon: dat is een van de bijnamen van Marcel D.

Vies spel
Na de moordpoging legde Sabee een reeks zogenoemde kluisverklaringen af bij de politie. Daarin zou hij Marcel D., die hij kende als Doessie en Van Velsen, hebben aangewezen als waarschijnlijke opdrachtgever. Sabee regelde vanaf 2013 drugstranporten voor de groep van D. en zou verantwoordelijk zijn gehouden voor de verdwijning van een deel van een onderschept transport.


D. zou Sabee van een "vies spel" hebben beschuldigd en hebben geŽist dat hij de schade, 300.000 euro, zou betalen. Sabee weigerde dat, omdat hij zich niet verantwoordelijk voelde voor de onderschepping van het transport in het Engelse Dover. Sabee zou daarna meedere keren bezoek hebben gehad van D. en anderen, die eisten dat hij zou betalen. Hij zou ook zijn gewaarschuwd dat ze "iets met hem van plan waren".

Peilbaken onder auto
Begin 2016 wordt Sabee door de politie gewaarschuwd dat er een peilbaken onder zijn auto heeft gezeten. Dat werd ontdekt bij een onderzoek naar bakens die bij andere liquidatiezaken waren aangetroffen. Het is reden om opnieuw met de politie te gaan praten. Daar komt een tweede reeks testamentverklaringen uit voort. Sabee vertelt meer over de drugstransporten en verklaart dat hij 150 euro per verscheepte kilo harddrugs kreeg.

Uit PGP-berichten die aan Marcel D. worden toegeschreven, blijkt volgens het OM dat hij in 2016 op zoek was naar schutters die een nieuwe aanslag zouden kunnen plegen. Hij zou ook contact hebben gehad met Ridouan T. en leden van diens organisatie. Er zou ook al een uitvoerder zijn ingehuurd, maar deze JayJay werd twee weken voor de moord opgepakt. In zijn PGP-telefoon stond het adres van Sabee en de kentekens van diens de schoondochter en overbuurman.

 Vluchtauto liquidatie Wout Sabee Vluchtauto liquidatie Wout Sabee | Foto: Politie

Liquidatie
Op 24 juni 2016 overleeft Wout Sabee een tweede aanslag op zijn leven niet. Hij is om kwart over 11 in zijn tuin in De Meern aan het werk als hij wordt doorzeefd met kogels. De onbekende dader vlucht in een grijze Kia die later brandend wordt teruggevonden in de buurt van Woerden. In de kofferbak liggen valse nummerplaten die volgens het OM zijn gemaakt met een machine die bij de groep van Marcel D. in het bezit is.

De Kia blijkt te zijn gestolen door de broer van een goede vriend en medeverdachte van Marcel D., bij een autobedrijf in Waalwijk. De uitvoerders van de moordpoging worden niet gepakt.


Drugstransporten
Veel van het bewijs van de leidende rol van Marcel B. bij drugstransporten is afkomstig van PGP-gesprekken met andere betrokkenen. Ook onderzoeken van de Britse politie hebben het nodige bewijs opgeleverd, vooral ook tegen medeverdachte Erik W. die volgens het OM de tweede man in de organisatie was en morgen opnieuw voor de rechter staat.

Twee transporten die aan de groep worden toegeschreven zijn in de Britse havenplaatsen Dover en Gravesend onderschept.Uit gegevens over de drugstransporten en de retourzendingen zegt het OM op te kunnen maken hoeveel er in totaal is verscheept vanuit Nederland en de Dominicaanse republiek. Het OM is van plan die criminele winst af te pakken.

Morgen staat er nog een verdachte voor de rechter die wegens corona eerder verstek moest laten gaan. Ook zal D.'s advocaat Moszkowicz zijn pleidooi voltooien. Daarna is het laatste woord aan Marcel D., maar die heeft tot nu toe voortdurend van zijn zwijgrecht gebruik gemaakt. De rechtbank doet op maandag 29 maart uitspraak in de zaken van alle verdachten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -