Overvolle kliko's in Nieuwegein door nieuw ophaalsysteem

Restafval en plastic mag nu in één kliko
Restafval en plastic mag nu in één kliko © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
NIEUWEGEIN - Het nieuwe afvalsysteem van de gemeente Nieuwegein zorgt voor problemen bij inwoners. Sinds 1 januari gebruikt de gemeente het systeem van na-scheiden van restafval en plastic.
Voorheen werd het plastic, metaal en drankkartons afval, ook wel PMD afval, apart opgehaald. Nu mag het samen met het restafval in de grijze bak. Dat is een stuk makkelijker voor de inwoners maar zorgt wel voor een volle kliko. De vuilnisbak wordt namelijk niet vaker geleegd dan voorheen, het blijft bij twee keer per maand. Ed de Boer, bewoner van de wijk Fokkesteeg en betrokken bij het bewonersinitiatief Fokkesteeg Samen merkt dat Nieuwegeiners daardoor met overvolle kliko's zitten.
Ed de Boer, vrijwilliger bij het bewonersinitiatief Fokkesteeg Samen ziet dat meer huishoudens kampen met het probleem
Ook de gemeente Nieuwegein is op de hoogte van de problemen bij sommige huishoudens. "We monitoren de social media en lezen dat het vooral om huishoudens met grotere gezinnen gaat. Tot nu toe hebben we 100 meldingen gehad van mensen met een minicontainer. We hebben in onze gemeente 20.000 huishoudens met zo'n kliko", aldus de gemeente Nieuwegein.

Extra kliko kost 200 euro

"Je hoort men zeuren, vooral op de dag dat het vuilnis wordt opgehaald. Dan staan de deksels van de kliko's open, de deksels waaien eraf. Het is gewoon een vies gezicht en ook niet hygiënisch", vertelt Ed de Boer. Het zou volgens hem helpen als de vuilnisbak vaker wordt geleegd.
Een extra kliko zou ook een oplossing kunnen zijn. "Maar dat kost 200 euro per jaar, dus dat vind ik wel een beetje erg prijzig", zegt De Boer. Hij zou het liefst een extra kliko willen kunnen gebruiken: "Maar dan niet voor dat bedrag, en dat je die alleen gebruikt als het nodig is. Want je hebt volle maanden en lege maanden."
De Boer ziet in zijn wijk de containers voor de flats uitpuilen met afval. "Sommige mensen hebben wel een oplossing voor het probleem gevonden, maar dat is geen sociale oplossing. Namelijk gebruik maken van de container van de flatbewoners. Mensen hangen PMD-zakken eraan. Het is ontzettend onhygiënisch en heel vervelend."
Bewoners zoeken andere oplossingen voor het PMD afval
Bewoners zoeken andere oplossingen voor het PMD afval © RTV Utrecht / Caroline Geijsman

Lockdown

Op Facebook zijn er veel reacties van inwoners die het probleem ook ervaren. Ed de Boer: "Als je alleen bent of met zijn tweeën dan is het misschien nog wel te doen. Maar gezinnen van vier personen komen ruimte te kort."
Volgens de gemeente spelen de corona-maatregelen ook een rol. "Wat niet meehelpt is dat door het thuiswerken vanwege de lockdown in huis meer afval is en mensen veel online bestellen" zegt een woordvoerder van de gemeente Nieuwegein. "Dat konden we vooraf niet weten maar het bezorgt onze bewoners wel een behoorlijke uitdaging om het in de mini-container te laten passen."

Tips

Een overschot aan afval kan naar het recyclestation gebracht worden. Dat is sinds begin dit jaar gratis. En natuurlijk is het kleinmaken van het afval een mogelijke oplossing. Een extra kliko van 140 liter kost 120 euro per jaar. De gemeente draagt ook als mogelijke oplossing aan om buren om hulp te vragen: "Er zijn vaak huishoudens in je omgeving die ruimte over hebben, dus in overleg kan je die wellicht gebruiken."
De gemeente roept inwoners op om klachten door te geven als Melding Openbare Ruimte. "We gaan goed in beeld brengen welke klachten er zijn, hoe vaak en waar", laat een woordvoerder van de gemeente weten. En als het aantal meldingen sterk oploopt, gaat de gemeente nadenken over tijdelijke oplossingen. De eerste balans wordt in februari opgemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.