VVD: 'Gemeente Utrecht maakt grove fouten bij parkeerprobleem Rachmaninoff'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft grote steken laten vallen, waardoor tientallen bewoners van woontoren Rachmaninoff in de wijk Welgelegen geen parkeerplaats hebben. Dat beweert de Utrechtse VVD tijdens een raadsdebat. De flat was een kantoorgebouw, maar is omgebouwd tot appartementencomplex. De nieuwe bewoners dachten dat ze konden parkeren op de openbare parkeerplaats naast de flat. Maar de gemeente weigert hen een parkeervergunning.
De Utrechtse politiek worstelt al maanden met deze zaak, vorige week nog was er een raadsinformatiebijeenkomst waar iedereen naar elkaar wees. Gemeente, verhuurder, bewoners en anderen geven elkaar allemaal de schuld en vragen aan de ander om een oplossing.

Parkeervergunning

Waar draait het om? Toen de flat werd omgebouwd, startte de eigenaar al met de verhuur. Bewoners die een dure huurwoning wilden, zouden kunnen parkeren op een eigen parkeerterrein. Huurders met een lagere huur zouden terecht kunnen op de openbare weg, met een parkeervergunning. Maar de gemeente had juist besloten dat de bewoners van Rachmaninoff geen parkeervergunning zouden krijgen. De gemeente wil het autobezit in de stad terugdringen, en heeft liever vooral nieuwe inwoners die geen auto hebben.
De gemeente zegt dat de verhuurder de potentiële huurders verkeerd heeft geïnformeerd. Die ontkent dat. De bewoners parkeren nu elders in de stad, en hebben te maken met intimidatie en beschadiging van hun auto. De straten waar ze gratis kunnen parkeren, willen die auto's niet hebben.

Dossiers

De VVD heeft uitgezocht dat de gemeente wel degelijk zelf ook fouten heeft gemaakt. Raadslid Marijn de Pagter dook in het dossier. Hij stelt vast dat wethouder Lot van Hooijdonk hele specifieke afspraken met de verhuurder had moeten maken, maar in de stukken die hij heeft gezien ontbreken die.
Maar er is volgens de liberaal meer mis. "Verder blijkt dat de gemeente de lijst met uitgesloten adressen voor parkeervergunningen pas op 6 april heeft gepubliceerd. Dat is dus pas ná oplevering van Rachmaninoff." Daarnaast zou het besluit pas drie maanden geleden rechtsgeldig geworden zijn.

Hoge hoed

De VVD pleit er voor de bewoners alsnog een tijdelijke parkeervergunning te geven. Wethouder Van Hooijdonk wil zover niet gaan. "Het is een hele vervelende situatie voor de bewoners," zegt Van Hooijdonk over onder andere de intimidaties. "Dat gun je niemand." Van Hooijdonk toverde wel een ander konijn uit de hoge hoed. Als er geen goede oplossingen zijn, wil zij een deel van de openbare parkeerplaats tijdelijk verhuren aan de eigenaar van Rachmaninoff, die de parkeerplaatsen vervolgens kan uitgeven aan de huurders.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.