Dierentuinen snakken naar steun en het wordt te druk in de Soester Duinen

PROVINCIE UTRECHT - Na een relatief rustige avondklok was er weer volop corona-nieuws. Je leest het in ons dagelijkse overzicht corona vandaag.

Rustige nacht, politie blij met hulp

Het bleef relatief kalm vannacht in de provincie Utrecht. Agenten waren alert op verstoringen van de openbare orde tijdens de vijfde avondklok, maar hoefden nergens in te grijpen.
De politie geeft daarvoor een groot compliment aan ouders, vrijwilligers, jongerenwerkers, buurtvaders en alle anderen die in gesprek zijn met jongeren. Ook toont ze begrip voor de verveling en de frustraties die leven over de ingrijpende coronamaatregelen.
Utrechtse prominenten roepen intussen op om geen rellen en vernielingen meer te plegen.

Snelrecht tegen relschoppers

Een 32-jarige man uit Den Dolder is vandaag veroordeeld voor opruiende berichten in een chatgroep die '25 januari rellen 030' heet. Hij moet drie maanden de gevangenis in. De veroordeelde schreef onder meer dat hij een gestolen busje bij een supermarkt naar binnen kon rijden, om het vervolgens in brand te steken. Een 20-jarige Amersfoorter kreeg twee maanden cel, waarvan één voorwaardelijk, omdat hij een steen naar een politieauto heeft gegooid.
Beide verdachten zijn binnen enkele dagen voor de rechter gebracht. Het Openbaar Ministerie wil spoed zetten achter zaken tegen vermeende relschoppers.

Lachgasverkoper cruciaal beroep?

Een man die in Vleuten de avondklok negeerde claimde tegen politieagenten dat hij bezig was met noodzakelijke detailhandel. "Mensen hebben mijn lachgas dringend nodig!"
De politie ging er niet in mee en schreef een boete van 95 euro uit.

Druk in de duinen

Tijdens de lockdown neemt op vrijdag en in de weekenden de druk op natuurgebieden als de Soester Duinen toe, merkt de gemeente Soest. Recreanten worden daarom opgeroepen om zoveel mogelijk lopend of op de fiets te komen. Vooral tussen 11.00 en 16.00 uur is het een komen en gaan van mensen. Bij extreme drukte worden de parkeerterreinen afgesloten.
Ook in andere gemeenten waarschuwen gemeenten dat er maatregelen worden genomen als er te veel mensen de natuur in gaan. Via de Utrechtse druktemonitor kun je zien of het vol is op de plek waar je wilt gaan wandelen of fietsen.

Dierentuinen vechten om te overleven

Tot de overheid steunpakketten uitkeert moeten dierenparken in het land soms harde keuzes maken. Artis maakte vanmorgen bekend dat drie leeuwen van Amsterdam naar een dierentuin in Frankrijk moeten verhuizen. De noodzakelijke bouw van een groter verblijf kan door de tegenvallende omzet niet doorgaan en er is geen zicht op wanneer er wel voldoende geld beschikbaar komt.
Ook andere dierenparken hebben het zwaar, waardoor soms zelfs medewerkers moeten worden ontslagen, maar een afscheid van de dieren is daar niet aan de orde. "Het gaat moeilijk", zegt een woordvoerder van DierenPark Amersfoort. "Maar het laatste dat we willen en gaan doen is dieren wegdoen."
De dierenparken, waaronder ook Ouwehands Dierenpark in Rhenen, geven aan op andere terreinen te bezuinigen om geen afscheid te hoeven nemen van hun dieren. Zo schuiven veel dierenparken de bouw van nieuwe verblijven vooruit en gebruiken zij die reserves om de lockdown door te komen.

Heroes Dutch Comic Con ook uitgesteld

Ook voor de tiende editie van Heroes Dutch Comic Con is de beslissing gevallen: het evenement in de Jaarbeurs Utrecht is uitgesteld. De beurs waarvoor jaarlijks zo'n 40.000 liefhebbers van comics, series, films, games en cosplay naar de stad komen zou op 19 en 20 juni worden gehouden. De organisatie vindt 20 en 21 november realistischer, gezien het tempo waarin Nederlanders worden gevaccineerd tegen corona.
Eerder deze week schoven de Marathon Amersfoort en het Soenda Festival in Utrecht hun grote evenementen al enkele maanden op. Soenda hoopt nog altijd een van de eerste festivals te zijn en is al uitverkocht voor de nieuwe datum in augustus.

Vrouw per ongeluk gevaccineerd tegen corona

Een vrouw uit Lansingerland werd per brief opgeroepen om zich te laten testen op corona, maar kreeg onbedoeld het Pfizer-vaccin ingespoten. Personeel van de GGD-locatie bij Rotterdam The Hague Airport controleerde de gegevens van de vrouw niet goed. Daardoor belandde ze in de prikstraat en niet in de teststraat.
Zelf had de vrouw de uitnodiging niet goed gelezen. Ze dacht dat ze voor een injectie naar het vliegveld moest en liet de brief thuis. Omdat het computersysteem bij de balie traag was, mocht ze alvast doorlopen. de registratie zou achteraf in orde worden gemaakt. Volgens de GGD gaat het goed met de vrouw en krijgt ze binnenkort ook de tweede prik.

Vaccinatiebereidheid hoog in Utrecht

Het leeuwendeel van de inwoners van de provincie Utrecht laat zich inenten tegen covid-19 als ze daarvoor worden opgeroepen. Dat wijst enquête-onderzoek van LocalFocus in samenwerking met Kieskompas uit. Ruim drie kwart van de ondervraagden in onze provincie zegt 'zeker' of 'waarschijnlijk' wel bereid te zijn.
Ongeveer 7,5 procent Utrechters zegt absoluut geen vaccinatie te willen.

Dagcijfers

In de provincie Utrecht zijn sinds gisteren 311 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, iets meer dan gisteren (291). Vier mensen moesten vanwege het virus worden opgenomen in het ziekenhuis. De afgelopen 24 uur kreeg het RIVM zes overlijdensmeldingen door.
Utrecht en Amersfoort telden de meeste positieve testen, respectievelijk 60 en 38. Omgerekend naar het aantal inwoners vallen Lopik (8 besmettingen), Vijfheerenlanden (31) en Wijk bij Duurstede (12) op.
Het RIVM in Bilthoven registreerde landelijk 4740 positieve coronatests tussen woensdagmorgen en donderdagmorgen. Wat opvalt is dat dat getal iets lager is dan gisteren, terwijl normaal op donderdagen een aanzienlijke stijging te zien is. Het gemiddelde aantal besmettingen per week daalt wel al geruime tijd.
Verwacht wordt dat het aantal Nederlanders dat sinds de uitbraak positief is getest - nu ruim 966.000 - volgende week de 1 miljoen zal passeren. In werkelijkheid zijn het er waarschijnlijk nu al meer, omdat niet iedereen die besmet is geraakt ook een test heeft gedaan.

Ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is de laatste 24 uur opnieuw iets afgenomen, voor de derde dag op rij. In totaal zijn nu 2239 patiënten met Covid-19 opgenomen, 58 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dit is het laagste aantal in ruim een maand. Van hen liggen er 644 op de intensive care.
Terwijl de bezetting op de IC's en de verpleegafdelingen licht daalt, blijft de opmars van de Britse variant van het coronavirus zorgelijk, aldus het centrum. "Hierdoor kan het aantal besmettingen en de instroom op de ic en in de kliniek snel toenemen."

Vlogger mogelijk leraar van het jaar

Roy Helmerhorst uit Houten is een voorbeeld voor docenten tijdens de lockdown. Nu de meeste leerlingen alleen online in de klas verschijnen is het zaak om ze geïntereseerd te houden. De vlogs van Roy zijn populair onder de scholieren van het Anna van Rijn College in Nieuwegein en daarmee maakt hij nu ook kans op de titel Leraar van het jaar.
Vloggende docent genomineerd voor Leraar van het jaar

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.