Vloggende aardrijkskundedocent is dolblij met nominatie: 'Het contact met de leerling, dat is waar ik het voor doe'

© YouTube Aardrijkskunde Kennisclips
NIEUWEGEIN - De aardrijkskundeleraar Roy Helmerhorst van het Anna van Rijn College in Nieuwegein zit bij de laatste drie genomineerden voor de titel Leraar van het Jaar. Wat hem onderscheidt van andere docenten? Hij legt alles wat er in de klas gebeurt met zijn vlogcamera vast. "Ik wil met mijn filmpjes de leerlingen motiveren."
Leerlingen, ouders en docenten hebben docent Roy opgegeven voor de verkiezing voor Leraar van het Jaar. Die titel moet hij nog binnenslepen, maar hij is dit jaar al ambassadeur van het onderwijs. "Ik ben echt heel trots en blij dat ik ambassadeur mag zijn", vertelt Roy. "Ik krijg een groot podium om met enthousiasme het mooie vak te vertegenwoordigen. Dat is heel tof, want dat is ook waarom ik ooit mijn YouTubekanaal ben gestart."

Toets

Docent Roy neemt je met zijn camera mee in zijn aardrijkskundelessen. En niet alleen de leerlingen van de bovenbouw krijgen zo les van Roy, ook meer dan tweeduizend abonnees op YouTube kunnen ze volgen. "De filmpjes zijn heel handig", vertelt scholier Danée.
Vloggende docent Roy genomineerd voor Leraar van het Jaar
"Voor een toets kijk ik de hele avond filmpjes en schrijf ik mee. Daarna snap ik het en haal ik gewoon een dikke 7,5", vertelt zij. En ook voor klasgenootje Florence zijn de vlogs niet meer weg te denken. "Het is altijd heel grappig als meneer Helmerhorst vol enthousiasme en met zijn cameraatje de les binnenloopt. Dan heb ik meteen zin in de les."

Enthousiasme

Drie jaar geleden startte Roy met zijn YouTubekanaal. Op zijn pagina zijn vlogs en korte uitlegfilmpjes over aardrijkskunde te vinden. "Ik merkte bij mijn leerlingen dat zij bepaalde processen en begrippen lastig vonden te begrijpen", vertelt Roy. "Juist aardrijkskunde is een mooi vak om beeldend uit te leggen. Toen ben ik gaan tekenen en probeerde ik het op een vloggende manier met, hopelijk, een beetje humor over te brengen."
Maar hij wil met zijn vlogs ook zijn passie voor het beroep overbrengen. Roy: "Ik wilde een kijkje geven in mijn eigen lesgeven en naar buiten brengen hoe mooi het vak is", vertelt hij. "Het contact met de leerling, dat is waar ik het voor doe. Het is gaaf dat ik leerlingen help bij het stellen van hun doel. En om dit als klas met elkaar te doen."
Pas eind december weet Roy of hij ook daadwerkelijk met de titel Leraar van het Jaar ervan doorgaat. Toch durft hij er al voorzichtig van te dromen. "Ik denk dat ik dan een gat in de lucht spring, een feestje vier en misschien een klein colaatje drink", vertelt hij. "Maar ik wil vooral ook mijn rol als ambassadeur zo positief mogelijk naar buiten brengen. Ik zou het natuurlijk heel tof vinden, maar de anderen verdienen het net zo goed."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.