Annette en Rolf uit Leusden moeten geliefde pipowagen uit de voortuin halen: 'Vooral teleurgesteld'

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
LEUSDEN - De gemeente Leusden wil dat een echtpaar, dat aan de Zwarteweg in Leusden woont, de pipowagen uit de voortuin haalt. Het echtpaar kocht en plaatste de huifkar in mei vorig jaar, maar volgens de gemeente is het een bouwwerk dat volgens het bestemmingsplan niet in de tuin mag staan. "We zijn vooral teleurgesteld", vertelt eigenares Annette Noordhof.
Annette woont samen met haar man Rolf in het centrum van Leusden en besloot tijdens de eerste lockdown de pipowagen aan te schaffen. "Het was altijd al een droom", vertelt Annette. "Ik heb in huis een kantoor en dus is er geen ruimte om creatief te zijn."
Annette en Rolf moeten hun geliefde pipowagen uit de voortuin halen

Schilderatelier

Toen ze de pipowagen in mei kochten, vertimmerden ze hem zo dat Annette hem als schilderatelier kon gebruiken. "Ik kijk dan graag naar buiten de tuin in om zo de dieren die ik zie te schilderen", vertelt ze over de aquarellen die ze maakt.
Maar de pret was van korte duur. "Hij stond er net een paar weken toen we de brief kregen dat-ie weg moest", vertelt Annette. "We namen al afscheid, maar nadat we er een beetje over praatten, hebben we alsnog een vergunning aangevraagd."

'Wat jammer, het staat zo gezellig'

De vergunning werd afgewezen, waarna het echtpaar bezwaar indiende. De onafhankelijke bezwaarschriftencommissie van de gemeente boog zich er nog eens over, maar ook die kwam tot de conclusie: de pipowagen moet weg.
En dat steekt Annette en Rolf, omdat er volgens hen nog nooit geklaagd is. "Het tegenovergestelde zelfs. Mensen plaatsen Facebook-berichten, sturen mails en bellen zelfs aan om hun steun te betuigen of een praatje te maken. Ze zeggen dan dingen als: wat jammer, het staat zo gezellig."

'We trekken als gemeente één lijn'

Volgens de gemeente is dat het probleem ook niet. De wethouder vreest vooral dat het anderen ook op ideeën zou brengen. "Als je het nu wel zou toestaan, ligt de kans op precedentwerking heel erg in het verschiet", stelt verantwoordelijk Leusdens wethouder Wim Vos (CDA). "En de argumentatie om het bij anderen dan af te wijzen wordt kwetsbaarder. Wij trekken één lijn: bouwwerken in voortuinen zijn niet toegestaan."
"Dat valt denk ik wel mee", stelt Annette. "Hoeveel mensen hebben een tuin waar een pipowagen inpast? Ik snap wel dat de wethouder de regels volgt, maar de gemeente zou regels soepeler moeten kunnen hanteren door er per geval naar te kijken."
Het stel heeft nu dus nog drie weken de tijd om een ander plekje voor de pipowagen te vinden. "We kunnen nog in beroep gaan en hopen ondertussen dat de gemeenteraad bereid is de pipowagen te legaliseren", stelt Rolf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.