Instellingen

Gemeente weert vrachtwagens op Utrechtse grachten

© Tobias Bos
UTRECHT - Vanaf 2 maart zijn de Utrechtse grachten verboden gebied voor vrachtwagens. Chauffeurs die zich niet aan het verbod houden, kunnen op een boete van 95 euro rekenen.
Het gaat om de Oudegracht, de Nieuwegracht, de Plompetorengracht en de Drift. Voor de Kromme Nieuwegracht gold al een vrachtwagenverbod.
Afgelopen maandag bleek dat een veel te zware betonwagen mogelijk de historische werfkelders aan de Nieuwegracht heeft beschadigd. Het ging om een betonmixer van de Goudse Betonmortel Centrale (GBC), die volgens de gemeente een ontheffing had om in de binnenstad te rijden. De chauffeur zou zich alleen niet aan de voorgeschreven route hebben gehouden. Sommige wegen in de binnenstad zijn verboden terrein voor zwaar beladen wagens om de kwetsbare kademuren en werven te beschermen.
De gemeente concludeert nu dat de huidige aslastbeperking van maximaal twee ton niet voldoende blijkt om te voorkomen dat er zwaar verkeer over de grachten met werfkelders rijdt. Om beter te kunnen handhaven, wordt er daarom nu een algeheel verbod ingesteld om zo zwaar verkeer op de grachten te weren.
Naast het vrachtwagenverbod komen er ook breedtebeperkingen op een aantal locaties. Op die manier kunnen vrachtwagens helemaal niet meer over de grachten rijden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.