Nationaal Militair Museum start crowdfunding voor restauratie jachtbommenwerper: 'Als je niets doet, roest hij zo weg'

© RTV Utrecht
SOESTERBERG - Het Nationaal Militair Museum in Soest is een crowdfundingactie begonnen om geld binnen te halen voor de restauratie van een jachtbommenwerper. Het gaat om een F-100 Super Sabre, een Amerikaans toestel waarvan er nog maar eentje bestaat. "Als je niets doet, roest 'ie onder je handen weg."
Alfred Staarman is conservator van het museum en vertelt bevlogen over het vliegtuig. "Eerder had je hier het militair vliegveld van Soesterberg. De Amerikanen hebben heel lang een eigen club hier gehad met eigen vliegtuigen. Van elk type vliegtuig dat ze toen gebruikten, hebben ze er een achtergelaten voor het museum. Dus wij hebben het hele lijntje compleet van begin tot einde."
Als een vliegtuig er niet uitziet, is dat armoedig, hoor
Alfred Staarman, conservator Nationaal Militair Museum
"Dit vliegtuig is er één uit die lijn en deze heeft het 't slechtst volgehouden buiten", zegt Staarman. "Er is er ook maar één van en die hebben wij, je kunt 'm niet elders in Nederland bekijken. We willen hem graag laten zien en dat kan alleen als je het vliegtuig opknapt."

In slechte staat

Sinds medio jaren negentig staat de F-100 Super Sabre al buiten. Dat is ook meteen de reden waarom het vliegtuig er zo slecht uit ziet. "Regen en zonlicht doen hun werk", vertelt Staarman. "Je krijgt roestvorming en het vliegtuig wordt vies en kaal. Als je er niets aan doet, wordt het zo lelijk dat je hem met goed fatsoen niet kunt tonen. Als de gaten erin vallen en er is zoveel roestvorming dat je er bijna doorheen kunt kijken dan wordt het wel een beetje sneu. Hij ziet er echt niet uit. En als een vliegtuig er niet uit ziet, is dat armoedig, hoor."
Het museum heeft het vliegtuig in bruikleen van de Amerikanen. De code is dan wel dat je goed voor de spullen van een ander zorgt, zegt Staarman. "Die mensen weten ook wel hoe het werkt. Die lenen overal in de wereld vliegtuigen uit en die staan vaak buiten. Dus ze schrikken er niet van maar het is wel prettig als 'ie er netjes uit komt te zien."

'We bestaan nog!'

Met de crowdfundingactie hoopt het museum 50.000 euro binnen te halen. En waarom nu deze actie? "Omdat we er nu de tijd voor hebben. Corona heeft er wel mee te maken. We zijn dicht en kunnen ons publiek niet ontvangen dus het is leuk om ze op te zoeken en te zeggen: we bestaan nog!"
Het op te halen bedrag is een schatting van de kosten die het museum kwijt denkt te zijn. De rest legt het museum zelf bij, mocht dat nodig zijn. Dat is wel een beetje een risico, legt Staarman uit. "Als de restauratie een miljoen blijkt te kosten, dan heb ik wel een probleem. Maar dat gaat niet gebeuren."
Als alles meezit, is het vliegtuig volgend jaar te bewonderen in het museum. Voor de donateurs wordt iets leuks georganiseerd. Staarman: "We zetten het vliegtuig dan buiten en dan mogen ze hem mooi fotograferen."
De F-100 Super Sabre in betere tijden.
De F-100 Super Sabre in betere tijden. © Nationaal Militair Museum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.