In 2020 overleden veel meer mensen dan verwacht, CBS stelt levensverwachting bij

Uitvaart in Baarn van een overleden coronapatiënt, april 2020.
Uitvaart in Baarn van een overleden coronapatiënt, april 2020. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - In het coronajaar 2020 zijn in Nederland tien procent meer mensen overleden dan verwacht. In de provincie Utrecht, waar 11.177 sterfgevallen werden geteld, kwam de zogenoemde oversterfte uit op 926 mensen. Ook daalde de levensverwachting, blijkt uit cijfers die het CBS vannacht heeft vrijgegeven.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat afgelopen jaar 168.566 mensen zijn overleden, 15.165 meer dan in een normaal jaar kon worden voorspeld. De sterfte was vooral hoog tijdens de eerste golf van de corona-epidemie. Ook de zomerse hittegolf en de tweede corona-golf waren periodes waarin meer mensen dan gewoonlijk stierven.
Het zwaarst getroffen zijn de GGD-regio's in het oosten van Noord-Brabant, in Limburg en in het zuiden van Nederland. Die gebieden telden met name tijdens de eerste golf veel coronabesmettingen. De tweede golf in het najaar was meer verspreid over Nederland.
Opvallend is volgens het CBS dat afgelopen jaar ongeveer evenveel mannen als vrouwen zijn gestorven. Normaal overlijden er meer vrouwen, omdat die een groter deel van de bejaarde bevolking uitmaken. Onder mannen was de sterfte in 2020 echter 11,7 procent hoger dan verwacht. Bij vrouwen was dat ruim 8,2 procent.
Hoewel er vooral meer ouderen stierven, registreerde het CBS onder mensen onder de 65 jaar toch ook nog 924 extra sterfgevallen. In de leeftijdsgroep 65 tot 80 jaar waren het er 5.376 meer dan verwacht en bij de tachtigplussers kwam de oversterfte uit op 8.865.
Het CBS zegt dat oversterfte vaker voorkomt, bijvoorbeeld door een zware griepepidemie vroeg in het jaar. Dat was bijvoorbeeld in 2015 en 2018 het geval. Zo'n periode wordt dan vaak gevolgd door ondersterfte, een periode waarin juist minder mensen dan verwacht overlijden, waardoor het effect over een heel jaar wat wordt gedempt. De oversterfte in 2020 was een stuk hoger dan in de jaren met zware griepgolven.
De levensverwachting, die al jaren stijgt, is door de hogere sterftekans naar beneden bijgesteld. Het aantal jaren dat een pasgeboren baby statistisch zal leven wordt nu geschat op 79,7 jaar voor mannen en 83,1 jaar voor vrouwen. Mannen leverden daarmee ruim negen maanden in, vrouwen een half jaar. Het CBS voorspelt dat de levensverwachting binnen een paar jaar weer op het oude niveau zal zijn, net zoals dat na de Spaanse griep en de Tweede Wereldoorlog gebeurde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.