Arrestaties vanwege oproepen tot rellen in Leerdam, noodverordening vanaf 16.00 uur

© Pixabay
LEERDAM - De politie heeft vijf mannen opgepakt die op sociale media hebben opgeroepen tot rellen in Leerdam (gemeente Vijfheerenlanden). De verdachten zijn tussen de 18 en 23 jaar, meldt de politie. De gemeente Vijfheerenlanden heeft een noodverordening aangekondigd.
De mannen werden vanmorgen rond zes uur van hun bed gelicht, in Leerdam en Asperen (provincie Gelderland). Volgens een politiewoordvoerder zitten de mannen vast vanwege oproepen tot nieuwe rellen en gaat het dus niet om berichten die vooraf gingen aan eerdere incidenten. Over de inhoud van de berichten wilde de politie verder niets zeggen.
"Gelukkig is het de laatste avonden een stuk rustiger, maar er zijn toch nog mensen die nog steeds nodig vinden om oproepen te doen op sociale media. Wij zijn daar heel scherp op en zo konden we deze ook snel onderscheppen en deze personen aanhouden", aldus de politie.

Noodverordening

Burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden laat op Twitter weten dat er vanwege de aangekondigde rellen een noodverordening is vastgesteld rondom het gebied van het Europaplein.
De maatregel gaat vanaf 16.00 uur in en geldt tot morgenochtend 04.00 uur. In die periode is het verboden om vuurwerk en brandstof in bezit te hebben. Ook is het verboden om de openbare orde te verstoren, meldt de gemeente. Verder geldt een verbod op gezichtsbedekkende kleding en voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt.

Onrust

De afgelopen dagen hield de politie meerdere personen aan die opriepen tot rellen. Gisteren nog werden twee jongens uit Tiel aangehouden. Ze hadden via sociale media opgeroepen om te gaan rellen in hun woonplaats. De politie treedt daar hard tegen op en is momenteel extra alert.
De politie ontving de laatste dagen veel meldingen van opruiende berichten. "Daar zijn we heel blij mee, want als iedereen dat doet, kunnen we voorkomen dat dit soort oproepen worden gedaan."

Snelrecht

Dankzij snelrechtzittingen zijn deze week de eerste betrokkenen bij rellen in Utrecht en Amersfoort al veroordeeld: een Amersfoorter moet een maand de cel in voor het gooien van een steen naar agenten, een man uit Den Dolder kreeg drie maanden gevangenisstraf voor het plaatsen van opruiende berichten in een chatgroep.
Opruiing is strafbaar: de maximale straf is 5 jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.