120 uur taakstraf voor vrachtwagenchauffeur die zonder remmen op file A2 inreed

© Michiel van Beers
NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN - Een vrachtwagenchauffeur die ruim twee jaar geleden op de A2 een kettingbotsing met zeer ernstige gevolgen veroorzaakte, is tot een werkstraf van 120 uur veroordeeld.
Daarnaast legt de Utrechtse rechtbank hem een geheel voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar op, met een proeftijd van twee jaar. De straf is zwaarder dan de eis van het Openbaar Ministerie, twee weken geleden.

Kettingbotsing

De chauffeur reed op woensdag 31 oktober 2018 tijdens een zeer drukke avondspits zonder te remmen in op een file. Terwijl matrixborden een minuut eerder al 70 km/u en vervolgens 50 km/u aangaven, bleef de IJsselsteiner ruim 80 km/u rijden en klapte hij op een kleine Ford Fiesta die voor hem reed. De oplegger sleurde de auto mee en veroorzaakte een kettingbotsing waarbij nog eens zes auto's betrokken raakten.
De aangereden Ford Fiesta was totaal verwrongen. De destijds 24-jarige bestuurster raakte zwaargewond en heeft blijvend hersenletsel. Door het ongeluk bij knooppunt Oudenrijn ontstond een enorme verkeerschaos op de wegen rond Utrecht.
Verkeerschaos op A2 na ongeluk
Verkeerschaos op A2 na ongeluk © Rijkswaterstaat Verkeersinformatie

Onoplettend en onvoorzichtig

Volgens de verdediging werd het ongeluk veroorzaakt door een kort moment van onoplettenheid. Maar de rechtbank vindt bewezen dat de chauffeur het ongeluk heeft veroorzaakt door "aanmerkelijke mate van onoplettendheid en onvoorzichtigheid." Hij minderde geen snelheid toen matrixborden begonnen te knipperen, hield onvoldoende afstand en remde niet toen verkeer om hem heen langzamer ging rijden en stilstond.
De taakstraf die de rechtbank de vrachtwagenchauffeur oplegt, is dubbel zo lang als de officier van justitie had geëist. De rechtbank hield ook rekening met de blijvende gevolgen voor het slachtoffer van het ongeluk. "De chauffeur had dit dienen te voorkomen, door op de weg de oplettendheid en voorzichtigheid te betrachten die - zeker van een ervaren vrachtwagenchauffeur - mag worden verwacht", oordelen de rechters.
De opgelegde taakstraf had nog iets zwaarder kunnen uitvallen, maar de rechtbank houdt rekening met de lange tijd die is verstreken voor de zaak voor de rechter kwam. Omdat de man voor zijn inkomen van zijn rijbewijs afhankelijk is, is de opgelegde rijontzegging geheel voorwaardelijk. Dat gaat pas spelen als hij binnen twee jaar weer de fout ingaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.