Kosten lekke vijver Rijkswaterstaat al meer dan vier miljoen euro

UTRECHT - De vijver rond het gebouw van Rijkswaterstaat in Westraven kost inmiddels in totaal zo'n vier miljoen euro. Dat blijkt uit berekeningen die het Rijksvastgoedbedrijf aan RTV Utrecht heeft gestuurd. De vijver staat al jaren droog, hij bleek zo lek als een mandje.
De droogstaande vijver heeft ruim tien jaar de aandacht van RTV Utrecht. Lang hield Rijkswaterstaat vol dat een probleem met algengroei de reden was voor het droogleggen van de betonnen bak. Vorig jaar bleek echter dat dat niet de echte reden is, bij de aanleg zijn fouten gemaakt waardoor elk uur 23 m3 water weglekte.
Belastingbetaler
Vanaf het moment dat dat bekend was heeft Rijkswaterstaat ruzie gemaakt met de aannemers over de schuldvraag. Die vraag is inmiddels opgelost, de aannemer betaalt een deel van de kosten. In november vorig jaar konden het Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat geen inzicht geven in de kosten die voor rekening van de overheid komen. Dat inzicht is er nu wel.
De oorspronkelijke vijver, die dus lek bleek, heeft in totaal 1,483 miljoen euro gekost, dat bedrag is exclusief de BTW. Dan zijn er gedurende de afgelopen jaren kosten gemaakt voor onderzoek en dergelijke. Dat bedrag is 342.000 euro, inclusief de BTW. En dan gaat het verbouwen van de vijver ook weer geld kosten. Een deel van die kosten worden door de aannemers betaald. Wat rest is een bedrag van 1,864 miljoen euro voor de overheid. Als je alles optelt (inclusief de BTW) kom je op een bedrag van 4.043.719 euro, wat het de Nederlandse belastingbetaler kost.
WOB-verzoek
Overigens zal de rekening de komende jaren nog fors oplopen. Met het nu geplande herstel wordt slechts de helft van de lekke vijver aangepakt. Hoe het met de andere helft moet is nog niet duidelijk.
De problemen rond de vijver kwamen aan het licht na een beroep van RTV Utrecht op de Wet openbaarheid van bestuur. Ook nu nog blijft de vraag waarom Rijkswaterstaat lange tijd niet heeft gemeld dat er een lek is. Er loopt een tweede WOB-verzoek. De kosten voor deze twee verzoeken bedragen inmiddels zo'n 42.000 euro, meldt het Rijksvastgoedbedrijf.