'Klapperbord' na tien jaar terug op station Utrecht Centraal

© RTV Utrecht
UTRECHT - Precies tien jaar na het weghalen van het beroemde blauwe klapperbord heeft Utrecht Centraal weer een nieuw megascherm met reisinformatie. Het oude verhuisde in 2011 naar het Spoorwegmuseum, tot groot verdriet van veel reizigers. Het nieuwe scherm is vanochtend 'live' gegaan.
Het nieuwe XL-scherm klappert niet zo mooi als het oude bord, maar het geeft reizigers volgens de NS wel in één oogopslag alle informatie die zij nodig hebben. Zij zien voortaan alle vertrekkende treinen van het komende half uur en reisadviezen op een reusachtig digitaal scherm van 36 vierkante meter.

Grote wens

Daarmee is een grote wens van reizigers en reizigersvereniging Rover in vervulling gegaan. "Veel reizigers vragen al jaren om terugkeer van het grote scherm, zodat zij vanaf een afstand meteen kunnen zien waar zij heen moeten lopen", stelt Rover-directeur Freek Bos. "Bovendien is het bord altijd een geliefd herkenningspunt voor reizigers die elkaar hier op het station ontmoeten."

De grootste

"Het scherm bestaat uit ruim 2 miljoen pixels en 7 miljoen led-lampjes", vertelt projectmanager Henk Bulthuis van ProRail. "Het past de sterkte van de led-lampjes slim aan op basis van het licht in de stationshal zodat de reisinformatie zo goed mogelijk te zien is." Utrecht Centraal is het vierde station na Schiphol, Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal dat een dergelijk scherm krijgt. Het scherm in Utrecht is wel veruit het grootste.
Tot 2011 hing in de Utrechtse stationshal een groot blauw 'klapperbord' met alle informatie. Daarna kwamen er kleine digitale schermen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.