Autobedrijf Stern in Utrecht verantwoordelijk voor olielek in Merwedekanaal

© 'Marc van Rossum du Chattel'
UTRECHT - Gargagebedrijf Stern aan de Eendrachtlaan is de veroorzaker van de vervuiling van het Merwedekanaal vorige zomer. Toen stroomde circa 250 liter afgewerkte olie in het kanaal. Dat zorgde voor veel overlast en milieuschade.
De vervuiling kwam medio augustus aan het licht, toen woonbootbewoners rond De Munt klaagde over olie op het water. Het hoogheemraadschap en de gemeente gingen vervolgens op onderzoek uit. Gisteravond werd bekend dat het om een autoverhuurbedrijf met werkplaats gaat aan de Eendrachtlaan in Utrecht, hemelsbreed drie kilometer stroomopwaarts.

Geen mededelingen

Aan de Eendrachtlaan is één autoverhuurbedrijf gevestigd, en dat is Stern. Andere autobedrijven aan de laan, zoals een leasebedrijf en twee garagebedrijven zeggen niet verantwoordelijk te zijn voor het lek. Woordvoerder Bastiaan Geurts van Stern ontkent niet: "Wij hebben uw bericht in goede orde ontvangen, maar gaan niet in op een lopend onderzoek. Helaas kan ik u verder geen mededelingen doen." Met dat onderzoek duidt de woordvoerder op meerdere verdenkingen tegen het bedrijf.
Uit schriftelijke antwoorden van de gemeente op vragen van de Partij voor de Dieren blijkt namelijk dat er nog meer misstanden bij het bedrijf zijn geconstateerd: "Milieutoezicht werkt momenteel aan haar eindrapport over de zaak, ook omdat er bij de bezoeken aan het bedrijf nog meer milieuovertredingen zijn waargenomen."

Schadeclaim

Tijdens het vragenuur van de gemeenteraad ging wethouder Eelco Eerenberg in op die overige overtredingen: "Het niet aantoonbaar hebben uitgevoerd van de vijfjaarlijkse controle van de olieafscheider, het onjuiste opslaan van bodembedreigende stoffen en het niet schoonhouden van goten en lekbakken voor bodembedreigende stoffen." De gemeente heeft de zaak doorgespeeld naar de milieupolitie, omdat ze vermoeden dat er opzet in het spel is. Ook wordt een schadeclaim bij het bedrijf ingediend.
Wij gaan niet in op een lopend onderzoek
Bastiaan Geurts (Autobedrijf Stern)
Uit de antwoorden wordt ook duidelijk hoe de afgewerkte olie medio augustus in het Merwedekanaal terecht gekomen is. De gemeente schrijft dat uit de verklaring van het bedrijf blijkt: "... dat er een olielozing is geweest vanuit een overloopleiding op het dak van een tank voor afgewerkte olie. De overloopleiding dient als noodvoorziening wanneer de tank, waarin afgewerkte olie wordt opgeslagen, vol is. Hoewel het systeem wordt beveiligd door een veiligheidssysteem met signalering, is er vanuit het bedrijf op dat moment niet adequaat ingegrepen waardoor een substantiële hoeveelheid olie (ca. 200 à 250 liter) op het dak terecht is gekomen en vervolgens via de regenpijpen in het openbaar hemelwaterstelsel is geloosd."

Partij voor de Dieren

Volgens de gemeente is er door het lozen op de afvoer voor hemelwater sprake van een milieuovertreding. Ook heeft het bedrijf nagelaten om een melding te doen van dit incident. Het incident was in juni 2020. Toch werd de vervuiling in het Merwedekanaal pas half augustus gesignaleerd. Dat komt omdat de olie in eerste instantie in het riool bleef, en eigenlijk automatisch had moeten worden afgevoerd naar de rioolwaterzuivering. Op 16 augustus was er hevige regen in de stad. Het riool kon toen die grote hoeveelheid water niet aan. In dat soort situaties is het systeem erop gebouwd om regenwater op het Merwedekanaal te lozen. En daarom is de olie op 16 augustus in het kanaal terecht gekomen.
De partij voor de Dieren maakt zich al maanden boos over deze vervuiling. De partij vindt dat de gemeente te nonchalant met het probleem omgaat. Saskia Oskam: "Het riool in Utrecht is niet toegerust op extreme weerssituaties zoals op 16 augustus. Dit soort incidenten zouden in de toekomst voorkomen moeten worden. Dat vergt een inspanning van de gemeente, maar ook bedrijven moeten dit soort incidenten voorkomen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.