Utrecht wil ook gezonde keuze naast vette hap

© ANP
UTRECHT - Wie nu in Utrecht door de stad of een winkelcentrum loopt, zal regelmatig worden verleid om even snel een vette hap te nemen. Maar als het aan de gemeente ligt, moet het straks net zo simpel zijn om ook een gezonde maaltijd te scoren.
De stad wil zorgen voor gezondere buurten, maar vindt dat het nu te weinig instrumenten in handen heeft om dat voor elkaar te krijgen. En dus stuurde Utrecht samen met vier andere gemeenten een brandbrief naar staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid.

'Hoop mensen met problemen'

Want volgens wethouder Eelco Eerenberg gaat het niet de goede kant op. "De essentie van deze brandbrief is dat we heel veel gezondheidsverschillen tussen mensen zien", zegt hij. "Er zijn mensen in onze stad waar het hartstikke goed mee gaat qua gezondheid, maar er zijn ook een hele hoop mensen die problemen hebben."
Zo heeft één op de acht kinderen in Utrecht nu overgewicht. Bij volwassenen is dit zelfs één op de drie. "Daar heb je de rest van je leven veel last van. Dat probleem willen we aanpakken."
De gemeente Utrecht wil een gezonder voedselaanbod
"We weten dat als je nu door de binnenstad of het winkelcentrum loopt en je hebt honger, dat de kans toch vrij groot is dat je uiteindelijk toch een patatje haalt", vervolgt Eerenberg. "En waar we naar op zoek zijn is: hoe kan je nou ook ondernemers in de fastfood stimuleren om naast dat patatje een gezonde keuze aan te bieden?"
Dat begint volgens de wethouder met een goed gesprek. "Dat er naast de kaassoufflé of kroket ook een gezonde soep wordt aangeboden", geeft hij als voorbeeld van een uitkomst die hij dan graag ziet. Hij begrijpt dat ondernemers daar mogelijk praktische bezwaren tegen hebben. "Het is ook best ingewikkeld, dat heeft ook alles met geld te maken."

'Spelregels'

Mocht een goed gesprek niet helpen, dan hoopt Eerenberg dat het kabinet hem meer middelen geeft om toch te zorgen voor een gezonde omgeving. De wethouder wil 'spelregels' kunnen maken om te zorgen voor een goed aanbod van gezond voedsel.
Hij geeft als voorbeeld een buurt waar al meer dan genoeg fastfoodrestaurants zitten. "En dan melden zich er twee ondernemers. De eerste heeft een fantastisch plan voor gezond voedsel. En de tweede wil minder gezond voedsel aanbieden. Dan wil ik in dat geval voorrang geven aan de eerste ondernemer. Dat mogen we nu niet doen."
Sowieso mogen ondernemers met goede ideeën zich al bij de wethouder melden, zegt hij. "Ik zou het geweldig vinden als er ondernemers zijn die zeggen: ik heb een goed idee over gezondheid, maar ik weet nog niet hoe ik moet beginnen. Deze ondernemers zijn van harte welkom in Utrecht!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.