RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeester Vijfheerenlanden: 'Alles erop gericht om het rustig te houden'

LEERDAM - Concrete aanwijzingen dat er rellen zouden komen, waren de aanleiding om een noodverordening af te kondigen voor het Europaplein in Leerdam. Dat zei burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden vanmiddag op Radio M Utrecht. Naast de noodverordening zijn ook vijf mensen aangehouden. Fröhlich hoopt dat het met deze maatregelen rustig blijft in zijn gemeente.

Vanmiddag om 16.00 uur ging de noodverordening in voor het Europaplein. Volgens burgemeester Fröhlich moet dat de politie meer 'armslag' geven. De noodverordening schrijft namelijk voor dat bepaalde zaken op het plein verboden zijn.

"Je mag bijvoorbeeld absoluut geen vuurwerk bij je hebben. Geen brandstof. Je mag geen voorwerpen bij je hebben die je als wapen kunt gebruiken, dus dat kan ook een vlaggenstok zijn bij wijze van spreken. Je mag geen gezichtsbedekkende kleding aan en je mag je niet in een groep begeven. En met de noodverordening is het zo dat alle aanwijzingen van de politie direct moeten worden opgevolgd. Dus het geeft de politie iets meer mogelijkheden om daar gewoon hun werk te kunnen doen."

Vijf opruiers aangehouden
Vanmorgen vroeg werden vijf mensen van hun bed gelicht en aangehouden omdat ze zouden hebben opgeroepen om te gaan rellen. De burgemeester noemt dat "ongelooflijk goed nieuws" en hoopt dat daarmee de angel er een beetje uit is. "Het zal in elk geval schelen want zij zijn er in elk geval vanavond niet bij. En ik denk dat hun makkers dit ook wel gehoord hebben."

Lees ook: Arrestaties vanwege oproepen tot rellen in Leerdam, noodverordening vanaf 16.00 uur

Toch staat de politie nog altijd paraat om in te grijpen als dat nodig is. "Je moet toch rekening houden dat er misschien toch mensen op af komen. Ik zeg nu: mensen doe dat niet. Blijf daar gewoon even weg. En dan hopen we dat we gewoon een rustige avond hebben in Leerdam."

Even na 17.00 uur leek het erop dat alles inderdaad rustig was, zegt Fröhlich. "Ook de afgelopen dagen was het echt heel rustig. Gelukkig. Af en toe een heel klein brandje en wat kwajongensstreken. Maar gelukkig geen grootscheepse rellen zoals we die elders in Nederland wel gezien hebben. Alles is er bij ons op gericht om dat zo te houden."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -