OM eist jeugd-tbs en celstraf tegen Utrechter (18) die leider van drugsbende zou zijn

© Pixabay
UTRECHT - Een Utrechter van 18 jaar oud heeft een celstraf van twee jaar en jeugd-tbs tegen zich horen eisen. Het OM ziet hem als de leider van een criminele organisatie in Utrecht-Zuid die zich bezig hield met cocaïnehandel. Dit speelde grotendeels toen de jongen nog 17 was, daarom werd zijn zaak vandaag achter gesloten deuren behandeld.
Het onderzoek van justitie begon met de aangifte van een 20-jarige drugsverslaafde. In ruil voor drugs, liet hij een groep jongens zijn huis gebruiken om drugs te bereiden. De groep zou hem daarbij slecht behandeld hebben: de 20-jarige werd bestolen en mishandeld en leefde in angst. Maart vorig jaar kwam hij om het leven.
Volgens het Openbaar Ministerie ontstond in het onderzoek dat volgde een beeld van een criminele organisatie die cocaïne, MDMA en amfetamine verhandelde. Vanuit Utrecht-Zuid leverden ze in hun eigen stad, maar bij bestellingen boven de 100 euro ook elders in het land.
De 18-jarige die vandaag voor de rechter stond zou een aantal jongens hebben aangestuurd voor het vervoer van de drugs en een meisje voor het betalingsverkeer. Naast het dealen van drugs, vindt het OM dat hij veroordeeld moet worden voor deelname aan een criminele organisatie, witwassen van crimineel geld, mishandeling en beroving, diefstal, verzet bij aanhouding en vanwege een gewelddadige gijzeling van een 18-jarige jongen.
Die jongen van 18 moest van de verdachte geld pinnen. Toen hij het geld vervolgens niet wilde afgeven, werd hij gegijzeld en mishandeld. Daarbij is volgens het OM onder meer met een boormachine gedreigd zijn knie te doorboren. Ook zou hij zijn meegenomen naar een bos, waar hij zich helemaal moest uitkleden en werd gefilmd. Daarnaast is een brandende sigarettenpeuk op zijn enkel uitgedrukt.
Het OM is van mening dat er genoeg bewijs is tegen de verdachte en vindt dat hij verplicht hulpverlening moet krijgen. Daarom is jeugd-tbs geëist. Daarnaast vindt het OM dat hij ook twee jaar jeugddetentie moet krijgen: de maximumstraf voor een minderjarige.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.