Vaccinatiestraat Jaarbeurs Utrecht in aanbouw, priktempo moet omhoog

© ANP
UTRECHT - In de Jaarbeurs Utrecht is de opbouw van een nieuwe priklocatie in volle gang. Vanaf dinsdag kunnen daar zo'n 2800 mensen per dag worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Het is een van de tientallen locaties die de komende weken verrijzen in het hele land. Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid moet het vaccinatietempo voorlopig omhoog en wordt nu een deel van de reservevoorraad vaccins aangesproken.
Nu het inenten van verpleeghuismedewerkers, medisch personeel en ouderen op gang komt is het de beurt aan andere groepen in de samenleving. Tot nu toe zijn ongeveer 200.000 mensen gevaccineerd. Het is de bedoeling dat uiteindelijk zo'n 14 miljoen mensen een of meerdere prikken krijgen. Het aantal plaatsen waar de inentingen worden gegeven wordt uitgebreid van 26 naar 55 en later komen er nog meer locaties.

Houten en Amersfoort

Voor de provincie Utrecht wordt de Jaarbeurs de tweede vaccinatiestraat. Drie weken geleden was Heleen Dixon, verpleeghuismedewerker in Bunschoten, de eerste die een prik kreeg in Expo Houten. Over twee weken kunnen mensen ook terecht bij de Rijtuigenloods in Amersfoort.
Nederland startte op 6 januari met vaccineren, als laatste land in de Europese Unie. Het inenten begon met medewerkers van verpleeghuizen, ambulancepersoneel, en artsen en verpleegkundigen van intensive cares en de spoedeisende hulp. Inmiddels zijn ook ouderen, gehandicapten en huisartsen ingeënt.

Rest van de bevolking

In februari moet de vaccinatie van cliënten en medewerkers uit de geestelijke gezondheidszorg, en van zelfstandig wonende 60-plussers beginnen. Ook mensen van 18 tot 60 jaar met medische klachten zijn dan aan de beurt. In april krijgen overige zorgmedewerkers een prik. Vanaf mei moet de rest van de bevolking worden ingeënt.
Bij de overheid en bij adviserende instanties leven nog wel grote zorgen over de snelheid van levering van de vaccins. Volgens minister De Jonge is dat de belangrijkste factor bij het bepalen van het tempo. Farmaceut AstraZeneca heeft productieproblemen en ook bij producent Pfizer is de toevoer deze maand wisselvallig gebleken. Critici wijzen er echter op dat de overheid geen goed vaccinatieplan zou hebben en dat de logistiek erachter geen zaak voor de politiek zou moeten zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.