Zorgen bij leraren en vragen bij ouders over heropening van scholen en kinderopvang

Archief.
Archief. © Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Nog zeven nachtjes slapen en kinderen mogen weer naar de basisschool en de kinderopvang. Maar dat besluit, dat vandaag officieel bekend werd gemaakt, werd niet overal met gejuich ontvangen. Leraren zitten met vragen over de veiligheid, en de eisen voor de kinderopvang zijn volgens sommige ouders juist te streng.
Jan Heijman, directeur van basisschool De Horn in Wijk bij Duurstede, is blij dat hij over een week weer zijn school mag openen maar erkent dat het een ingewikkelde zaak is. "Het is goed dat scholen open gaan. We zijn lang genoeg dicht geweest. Maar ja, er zit wel enig risico aan."
Volgens de directeur is het goed voor kinderen om weer naar school te gaan, maar maken sommige leraren, vooral degenen in een risicogroep, zich zorgen. "Ik zag al wat appjes voorbijkomen: 'Is het wel verstandig om open te gaan?' Dus het heeft net als de coronacrisis vele kanten. Maar aan de andere kant: laten we luisteren wat hogerhand heeft besloten want als iedereen alles op eigen houtje gaat regelen, komt er niks van."
De minister van Financiën zei: 'De scholen gaan open.' En onze leden hadden zoiets van: 'Oh? Ik dacht dat we eerst een onderzoek zouden afwachten?'
Jelmer Evers (onderwijsvakbond Aob)

Ruis, onzekerheid en onrust

En niet alleen sommige leraren in Wijk bij Duurstede zijn bezorgd, zegt woordvoerder Jelmer Evers van onderwijsvakbond Aob. Meer leraren maken zich zorgen en de manier van communiceren van de overheid helpt daar niet bij. "De zorgen zijn sinds vrijdag fors toegenomen. Want de minister van Financiën zei: 'De scholen gaan open.' En onze leden hadden zoiets van: 'Oh? Ik dacht dat we eerst een onderzoek zouden afwachten?' Daar is al veel ruis, onzekerheid en onrust ontstaan. En onze leden zeggen dat, gezien die variant en de onzekerheid, ze willen dat er aanvullende maatregelen worden genomen." Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan nog kleinere groepen, of mondkapjes voor iedereen op school.
Sommige mensen denken zelfs nog verder: zij willen een vaccinatie voor leraren. Een petitie die vraagt om de scholen pas te heropenen nadat alle leraren gevaccineerd zijn, is al 10.500 keer ondertekend. Volgens de opstellers van de petitie is de inenting nodig vanwege 'het ontbreken van basale cijfers en het bovengemiddelde risico op besmetting, na heropening, zonder vaccinatie.'
Minister Slob heeft trouwens ook al extra maatregelen aangekondigd. Zo beloofde hij sneltesten voor leraren en moeten bij één besmetting in de klas voortaan alle kinderen vijf dagen in quarantaine. Ook is het de bedoeling dat kinderen met klachten thuis blijven. Of het genoeg is om de Onderwijsvakbond te overtuigen, is de vraag. De bond zegt uit te kijken naar de officiële richtlijnen van het ministerie.

BOinK vindt eisen aan heropening 'zorgelijk'

Naast de basisscholen gaan ook de kinderopvanglocaties weer open. Maar ook daar is er kritiek. Gjalt Jellesma van BOinK, de belangenvereniging voor ouders met kinderen op de kinderopvang vindt het bijvoorbeeld onzin dat de Buitenschoolse Opvang niet open gaat.
Verruiming die in de praktijk nauwelijks uitvoerbaar is, ís geen verruiming.
Gjalt Jellesma (BOinK)
Maar belangrijker nog volgens BOinK: er worden te veel voorwaarden gesteld aan de heropening van de kinderopvang. Jellesma: "Als één pedagogisch medewerker ziek is, moet al het personeel naar huis. Dan moet de opvang dus dicht. Dat werkt niet. Laatst gebeurde dat ook: één besmetting en vijftig baby's zaten thuis waaronder ook kinderen van mensen uit de zorg die dan dus niet naar hun werk kunnen. En dan is er ook nog iets bedacht voor het samenvoegen van groepen. Dat werkt ook niet."
BOinK zegt deze week hard te gaan lobbyen om de eisen van tafel te krijgen. "We hebben het in de gaten gehouden, en veel contact gehad met ouders en dit is heel zorgeljk want verruiming die in de praktijk nauwelijks uitvoerbaar is, ís geen verruiming."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.