Ambulancedienst 'superdruk' door glijpartijen, ijzel hindert ochtendspits

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - IJzel heeft vanmorgen in Midden-Nederland lokaal voor problemen gezorgd. De Utrechtse ambulancedienst RAVU was 'superdruk' met glijpartijen en de ochtendspits werd gehinderd door afgesloten wegen en verkeersongelukken.
Het KNMI kondigde code oranje af voor Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en Noord-Holland. Door ijzel kon het 'verraderlijk glad zijn', meldde het weerinstituut in De Bilt. In grote delen van het land zijn vannacht en vanmorgen strooiwagens van Rijkswaterstaat en gemeenten uitgerukt. Rijkswaterstaat heeft sinds gisteravond meer dan 2,2 miljoen kilo zout gestrooid. De ANWB riep mensen op om niet de weg op te gaan als dat niet echt noodzakelijk was.

Even wachten op ambulance

De RAVU had moeite om gehoor te geven aan alle oproepen. "Het was even superdruk", zegt woordvoerder Nena Kreeft tegen RTV Utrecht over de uitglijers die werden doorgegeven. "We konden het bolwerken, maar we moesten aan de telefoon wel eerst vaststellen hoe hoog de nood precies was. Als het ernstig is komt de ambulance direct, maar in andere gevallen moesten mensen soms even wachten."
Op knooppunt Lunetten gingen vanmorgen vroeg diverse verbindingswegen dicht. Daar is onder meer een ongeluk met een vrachtwagen gebeurd. Bij de Leidsche Rijntunnel ging de parallelbaan van de A2 naar Den Bosch dicht vanwege een ongeluk bij knooppunt Oudenrijn. Verkeer uit Amsterdam dat naar Utrecht wil kan via de Zuilense Ring naar de stad.

File

Rijkswaterstaat liet weten dat ook elders wegen werden afgesloten vanwege de gladheid of door ongelukken die daar het gevolg van zijn. Tegen 7.00 uur stond er inmiddels bijna honderd kilometer file. De dienst opende een liveblog over de situatie op de weg.
In de provincies Groningen en Zuid-Holland, en op de Waddeneilanden gold code geel. Daar was lokaal kans op gladheid door ijzel, ijsregen of sneeuw. Na de ochtendspits verdween de gladheid grotendeels, zoals het KNMI al had voorspeld.
Ook op fietspaden, zoals hier bij station Utrecht Centraal, ligt een onverwachte uitglijer op de loer.
Ook op fietspaden, zoals hier bij station Utrecht Centraal, ligt een onverwachte uitglijer op de loer. © Ab Donker

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.