RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Minder autodiefstal in provincie Utrecht, wel veel brommers gestolen in Amersfoort

PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht zijn het afgelopen coronajaar iets minder auto's, bromfietsen en andere voertuigen gestolen: 1.332 tegen 1.392 keer het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Utrecht springt er in onze regio uit met een daling van 643 naar 569. Onder meer Amersfoort, Woerden en Utrechtse Heuvelrug noteren een stijging van het aantal voertuigdiefstallen. Bunnik is het minst in trek bij voertuigdieven. Slechts twee keer sloegen ze hier toe.

In Amersfoort werden vooral veel meer brom- en snorfietsen gestolen: 150 vorig jaar tegen 94 in 2019. In de provincie Utrecht is juist sprake van een behoorlijke daling van het aantal gestolen brom- en snorfietsen.Landelijk
In heel Nederland was sprake van een daling van 4 procent van het totaal aantal voertuigdiefstallen. Er werden 9,5 procent minder personenauto's gestolen en 5 procent minder brom- en snorfietsen. Wel steeg de diefstal van elektrisch-hybride auto's met 69 procent naar 599 stuks.

Het aantal geregistreerde diefstallen van de zogenoemde 'lichte bedrijfswagens' (doorgaans bestelbusjes) nam ook toe, met bijna 20 procent.

In Flevoland, Groningen, Limburg, Noord-Holland en Zeeland was de afname van voertuigdiefstallen het sterkst: meer dan 10 procent. In absolute zin is de daling het sterkst in Noord-Holland.Oorzaak
Het LIV noemt geen specifieke oorzaken voor de daling. Maar afgelopen jaar merkte de organisatie herhaaldelijk dat het aantal diefstallen leek te dalen wanneer het coronavirus oplaaide. Vanaf maart werden minder auto's gestolen en ook in april, mei, juni en juli was dit aantal lager dan in het jaar ervoor.

In augustus werden vervolgens meer exemplaren gestolen en in september bijvoorbeeld juist weer minder ten opzichte van dezelfde maanden een jaar eerder.

LIV waarschuwt dat de cijfers voor autoriteiten geen reden moeten zijn om achterover te leunen. "Voertuigcriminaliteit professionaliseert al jaren. Gestolen voertuigen en onderdelen worden wereldwijd verhandeld. Nationaal doen we het goed, maar de volgende stap is het intensiveren van de internationale samenwerking."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -