RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Eerste vaccinaties gezet in Jaarbeurs: 'Het geeft een rustiger gevoel als opa beschermd is'


UTRECHT - In de Utrechtse Jaarbeurs wordt vanaf vanochtend 8.00 uur gevaccineerd tegen het coronavirus. De GGD kan daar per dag maximaal 2800 mensen prikken, maar zover is het nog niet: "Want zoveel vaccins zijn er nog niet."

In de Jaarbeurs worden in eerste instantie zorgverleners en 85-plussers die mobiel zijn geprikt. De mensen die nu nog gevaccineerd worden zijn volgens huisarts vitaal genoeg om naar de Jaarbeurs te komen.

Veel van hen kunnen dat niet meer op eigen gelegenheid en krijgen hulp van familie of mantelzorgers. Zo nam een meisje van vanmorgen haar opa mee: 'Wij hadden er wel heel veel zin in. Toch meer vrijheid als opa z'n vaccinatie heeft gehad." En hoewel ze erkende dat knuffelen er niet direct in zat, was de prik toch reden voor optimisme. "Het geeft een rustiger gevoel als opa beschermd is". "Absoluut", klinkt de volmondige bevestiging van opa.

Een andere vrouw hoopt in november dit jaar 100 jaar oud te worden. En dat moet een groot feest worden. "Maar als het virus er is, dan mag het niet. Maar dan vier ik het met m'n kinderen...stiekem," zegt ze lachend.

 Vandaag krijgen mensen van 85 jaar en ouder een coronavaccin in de Jaarbeurs Vandaag krijgen mensen van 85 jaar en ouder een coronavaccin in de Jaarbeurs | Foto: RTV Utrecht

Jaap Donker is directeur publieke gezondheid van de GGD in de regio Utrecht. Volgens hem is de grote Jaarbeurs wel bewust gekozen, ook al is de capaciteit nu nog niet nodig. Bijvoorbeeld vanwege het vaccin wat nu gebruikt wordt, het Pfizer-vaccin. "Dat zijn die vaccins die in extreme koeling gaan", vertelt hij. "Dat kunnen we logistiek hier goed aan, met al die grote vriezers."


Alles doen wat mogelijk is
Daarnaast kijken ze reikhalzend uit naar het moment dat er wel maximaal gevaccineerd kan worden: "Dus het is fijn dat we hier dan klaarstaan, dat we meteen aan de gang kunnen. We doen alles wat in onze macht ligt om daar klaar voor te zijn."

De Jaarbeurs is omgetoverd tot priklocatie


De Utrechtse wethouder Eelco Eerenburg van volksgezondheid is blij met de locatie: "We willen natuurlijk allemaal deze coronatijd achter de rug hebben, daarom hebben we gekozen voor een centrale plek, waar mensen uit de stad en de regio hun vaccin kunnen halen."

Geen evenementen
Daarnaast kwam het nu ook wel erg makkelijk uit dat er in de Jaarbeurs nu geen evenementen plaatsvinden. "Het is natuurlijk win-win. Want deze hallen zijn geweldig en ze staan nu toch leeg. En zo kun je toch nog van elkaars mogelijkheden gebruik maken."

 De vaccinatiestraat in Hal 1 van de Jaarbeurs De vaccinatiestraat in Hal 1 van de Jaarbeurs | Foto: RTV Utrecht

Eerenberg hoopt dat zoveel mogelijk mensen zich snel laten inenten: "Wij als gemeente vinden het heel belangrijk dat we mensen duidelijk maken dat het belangrijk is om je te laten vaccineren, maar dat het altijd je eigen keus is. Maar iedereen moet zich realiseren: corona moeten we echt achter ons laten om weer te kunnen genieten van al de fijne dingen in het leven."In Houten wordt al een tijdje gevaccineerd. Over twee weken komt er ook een priklocatie in de Rijtuigenloods in Amersfoort.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -