Plofkraakverdachten knallen na wilde achtervolging op kunstwerk voor politiebureau Zeist

De verdachten kwamen bij de botsing tegen dit kunstwerk tot stilstand.
De verdachten kwamen bij de botsing tegen dit kunstwerk tot stilstand. © Streetview
DOORN/ZEIST - Twee mannen die na een woeste achtervolging over de Utrechtse Heuvelrug met een klap tot stilstand kwamen tegen een kunstwerk voor het politiebureau in Zeist, waren onderweg om een plofkraak in Duitsland te plegen. Dat stelde de officier van justitie in de Utrechtse rechtbank, waar de twee zich vandaag moesten verantwoorden.
Tijdens de achtervolging, in de nacht van 17 op 18 mei vorig jaar, reden de verdachten in een gestolen Audi met 140 km/u door de dorpskern van Doorn en met 130 km/u door Driebergen. Op de provinciale wegen N227 en N225 reed de auto volgens de politie zelfs 160 km/u.

Verdachte Audi

De politie kreeg de verdachten in het vizier toen om 1 uur 's nachts een melding binnenkwam dat bij knooppunt Oudenrijn bij Utrecht een Audi met valse kentekenplaten reed. Die auto werd volgens de melding gelinkt aan meerdere plofkraken in Duitsland. Achter het stuur zat de toen 22-jarige Max D. uit Zaanstad. Op de bijrijdersstoel de 24-jarige Göktug P. uit Utrecht.
De politie besloot de Audi op te wachten op de A12 bij de afslag Driebergen. De bestuurder kreeg een teken om te stoppen en ging bij Maarn de snelweg af, maar gaf vervolgens vol gas om aan de politie te ontkomen. In Doorn reed de Audi tegen een van de achtervolgende politiewagens aan, maar dat was nog geen reden om te stoppen. Pas in de Maurikstraat verloor de bestuurder de macht over het stuur en kwam hij tot stilstand tegen een kunstwerk dat voor het politiebureau staat.
Belachelijk dat ze hier met stalen gezichten zitten te ontkennen, terwijl het bewijs uit de Audi puilt.
Officier van justitie
In de Audi lag een complete plofkraakuitrusting, waaronder zeven jerrycans met benzine, en twee gasflessen met zuurstof en acetyleen die met tape aan elkaar zaten. Een stroomstootwapen voorzien van kabels, was volgens de officier van justitie bedoeld om het gas in pinautomaten tot ontploffing te brengen.

Onzinverhaal

Bestuurder Max D. vertelde volgens het Openbaar Ministerie direct na zijn aanhouding een onzinverhaal. Hij beweerde eerst dat hij niet in de auto had gezeten. Volgens D. was hij toevallig in de buurt, omdat hij bij een vriendin in Zeist logeerde en een stukje was gaan wandelen om een sigaretje stond te roken. Toen bleek dat zijn DNA op veel van de spullen zat, stelde hij zijn verhaal bij.
Volgens D. moest hij een klusje opknappen voor mensen in Amsterdam bij wie hij schulden had. Die zouden hem met de Audi op pad hebben gestuurd. De route die hij moest volgen hadden ze in een iPhone geprogrammeerd. Hij wist dat hij richting Arnhem moest rijden en zou verder niet hebben geweten wat er in de auto zat en wat de uiteindelijke klus zou zijn. Zijn DNA zou op de plofkraakspullen zijn gekomen toen ze tijdens de politieachtervolging door de auto rolden en hij ze terug probeerde te duwen.
Bijna grappig om te zien hoe er door de verdachten gedraaid en gelogen wordt op bepaalde momenten.
Officier van justitie
Bijrijder P. weigerde na zijn aanhouding te praten. Later zei ook hij dat hij met een klusje schulden moest aflossen. Zijn schuldeiser zou hem vanuit een Amsterdamse coffeeshop naar de Audi hebben gebracht. Hij zou Max D. toen voor het eerst hebben ontmoet. P. zei dat hij dacht dat ze een partij drugs moesten vervoeren, maar zijn DNA werd aangetroffen op een regenpak, een bivakmuts en handschoenen die in de auto lagen.

Telefoons waren in Duitsland

Volgens de officier wordt door de verdachten gelogen en gedraaid en puilde de Audi uit van het bewijs. Op de iPhone stond een route uitgestippeld die van Amsterdam, via Alphen aan de Rijn en Bodegraven naar Zeist liep. In Alphen had de Audi een uur stilgestaan, mogelijk werden daar de spullen ingeladen. In de iPhone stond ook een foto van een pinautomaat die de dag voor de achtervolging is gemaakt in het Duitse Neuwied.
In de spiegeling van een ruit zou te zien zijn dat de foto vanuit een auto is gemaakt door iemand die op Max D. lijkt. Volgens het OM gaat het om een voorverkenning, al is er geen hard bewijs dat D. de man op de foto is. Uit onderzoek blijkt dat de iPhone en een ander toestel in de auto vaker door GSM-masten in de grensstreek met Duitsland zijn aangestraald. Dat geldt ook voor de telefoon van Göktug. Dat laatste zegt volgens diens advocaat niets, omdat hij daar ook op familiebezoek kan zijn geweest. Zij vroeg de rechtbank om vrijspraak.

Strafblad

Beide verdachten hebben ondanks hun jonge leeftijd al een strafblad, zij lopen ook nog in hun proeftijd voor eerdere veroordelingen. Voor Max D. eist het OM 16 maanden gevangenisstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daar komen voor zijn gevaarlijke rijgedrag en een hele reeks verkeersovertredingen nog een rijontzegging van een half jaar en 700 euro aan boetes bij.
Voor Göktug P. eist het OM 15 maanden cel, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Een eerdere voorwaardelijke straf van 3 maanden voor een drugszaak zou hij nu alsnog moeten uitzitten. De officier van justitie wil dat beide verdachten zich voor hun criminele gedrag laten behandelen, een zinvolle dagbesteding zoeken en hun schulden aflossen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.