RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Provincie al sinds Kerst niet meer onder toezicht, maar ziet dat nu pas

PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht staat niet meer onder preventief toezicht van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Dat staat in een brief van de minister gericht aan het college. De brief is al rond de Kerst verstuurd, maar is om onduidelijke redenen pas nu onder ogen gekomen van de gedeputeerde.

De mededeling is het sluitstuk van een turbulente en stressvolle tijd op de afdeling financiŽn van het provinciehuis. Sinds de problemen met de Uithoflijn in 2017 liep de provincie achter met de boekhouding.

Om onduidelijke redenen is de brief niet tot ons gekomen,"
Robert Strijk, gedeputeerde financiŽn in een brief aan Provinciale Staten

De accountant kon jaarrekeningen niet goedkeuren omdat bonnetjes met miljoenenbedragen bij de aanleg van de tram niet konden worden verantwoord. Kritische onderzoeken van de accountant en de Randstedelijke Rekenkamer naar de onrechtmatigheden zorgden voor maandenlange vertragingen in de boekhouding.

Preventief toezicht
Minister Ollongren besloot daarop een oogje in het zeil te houden met preventief toezicht. Bij grote uitgaven moest de provincie eerst om goedkeuring vragen in Den Haag.

Gedeputeerde Robert Strijk heeft vorig jaar nťt op tijd een inhaalslag gemaakt met het aanleveren van de financiŽle stukken. De minister is daar in de brief goed over te spreken. "We vertrouwen er op dat u de jaarstukken 2020 volgens een regulier tijdpad en op tijd in zult dienen", schrijft ze aan Gedeputeerde Staten. Strijk ontving voor zijn werk ook lof van zowel coalitie- als oppositiepartijen in Provinciale Staten.

Verlossende brief
Het verlossende woord heeft onnodig lang op de deurmat van het provinciehuis gelegen. De toezichtbrief schijnt tijdens het kerstreces al door Ollongren verstuurd te zijn.

"Om onduidelijke redenen is de brief niet tot ons gekomen", schrijft Strijk aan Provinciale Staten. "Vandaar dat na ambtelijke navraag bij het ministerie van BZK alsnog de toezichtbrief voor ons beschikbaar is gekomen die wij nu aan u toesturen."

Volgens een woordvoerder was het nieuws al wel langer mondeling bekend, maar moest dit schriftelijk nog worden bevestigd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -