Utrechtse juffen blij, weer minder besmettingen en de Jaarbeurs maakt zich klaar voor prikken

UTRECHT - Dit is corona vandaag, onze rubriek over de pandemie. Hier vind je de regionale ontwikkelingen van vandaag, want er is weer veel gebeurd dat te maken heeft met het coronavirus.

Scholen volgende week weer open

Op de Utrechtse Gertrudisschool zijn de meeste juffen blij met het nieuws.
Basisscholen mogen volgende week weer open

Aantal nieuwe coronabesmettingen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de regio dat de afgelopen 24 uur is gemeld bij het RIVM in Bilthoven is een stuk lager dan gebruikelijk. Er werden 180 nieuwe gevallen gemeld in de provincie Utrecht, tussen gisterochtend en vanochtend. Gisteren ging het nog om 189 nieuwe gevallen. Dat was ook fors minder: gemiddeld kwamen er de laatste week elke dag 250 nieuwe besmettingen bij. In Utrecht kwamen afgelopen etmaal 42 besmettingen aan het licht.
Het afgelopen etmaal zijn landelijk 3280 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 29 september. In de afgelopen zeven dagen zijn 29.031 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 4147 positieve tests per etmaal. Dat cijfer daalt al weken.

Burgemeester Baarn weer deels aan de slag na corona

Burgemeester Mark Röell van Baarn heeft vandaag een deel van zijn werkzaamheden hervat. Dat meldt de gemeente. Hij moest begin december tijdelijk zijn werkzaamheden neerleggen wegens gezondheidsklachten nadat hij corona op had gelopen.

De Jaarbeurs maakt zich klaar

De Jaarbeurs maakt zich klaar om morgen te openen als de grootste vaccinatielocatie van onze regio. Per dag kunnen er dan 2800 prikken worden gegeven. De Jaarbeurs sprong eerder bij in crisissituaties.
De Jaarbeurs maakt zich klaar als vaccinatiestraat

Winkels en horeca tot begin maart alleen open voor afhalen

Alle winkels, horecazaken en andere gelegenheden zoals theaters blijven tot 2 maart dicht, zeggen Haagse bronnen bij de NOS. Wel wil het kabinet de winkels vanaf volgende week beperkt open laten voor het afhalen van bestellingen.
Dat zou "geweldig" zijn, maar ook een opstapje naar het heropenen van winkels. Daarmee reageert winkeliersvereniging INretail op het bericht. Winkeliers pleiten al sinds het begin van de tweede lockdown in december voor deze optie. "De nood is zo enorm hoog", zegt INretail.

'Avondklok volgende week geschrapt'

Aan de avondklok komt vanaf volgende week woensdag een einde. Dat zeggen bronnen tegen NRC. Vanaf 10 februari is het weer toegestaan om ook tussen 21.00 uur 04.30 over straat te gaan. Tot en met 9 februari is de maatregel nog wel van kracht.
Minister Hugo de Jonge spreekt vandaag op het Utrechtse provinciehuis met de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van de veiligheidsregio's. Zij willen onder meer van hem weten hoe het zit met de vaccinatiestrategie, maar ook wanneer de avondklok afloopt.
Sinds de invoering van de avondklok op zaterdag 23 januari heeft de politie in het hele land 15.997 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van die maatregel.

Burgemeester Vijfheerenlanden: "Het went nooit"

Sjors Fröhlich gaat in zijn rol als burgemeester van Vijfheerenlanden geregeld met mensen in gesprek die van dichtbij iemand hebben verloren aan de gevolgen van het virus. Op Twitter doet hij verslag: "Het went nooit".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.