Cel- en taakstraf voor opruiende oproep tot 'oorlog maken' in Utrechtse park De Gagel

© RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - Een 19-jarige man die vorige week via de berichtenapp Telegram opruiende teksten rondstuurde en opriep tot rellen en "oorlog maken", is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie dagen en een taakstraf van 120 uur. Daarnaast kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar opgelegd.
De man uit Drachten stuurde via een chatgroep met de naam 'rellen030 Zaterdag 17:00!!!' berichten rond. De 500 leden van de groep werden opgeroepen om in Utrecht te komen rellen, onder meer in stadspark De Gagel in Overvecht. In één van de berichten werd gesproken over "soldaten" die aanwezig moesten zijn en dat het "oorlog" moest worden. "Als wij met ons leger meedoen, is het chaos", was in de chat te lezen.

Vrienden

Volgens het Openbaar Ministerie was de verdachte de beheerder van de chatgroep. De berichten zijn verstuurd met zijn telefoon en via zijn Telegramaccount. Maar tijdens de supersnelrechtzitting ontkende hij dat hij de berichten had verstuurd. Hij zei dat hij zijn telefoon regelmatig door vrienden laat gebruiken. Van het versturen van opruiende berichten wist hij niets, zei hij. Mogelijk had een vriend dat voor de grap gedaan.
Volgens de man installeerde hij pas Telegram op zijn telefoon toen hij hoorde dat hij gezocht werd en het wilde checken. De app verwijderde hij daarna ook weer gelijk. De rechtbank vindt dat geen geloofwaardig verhaal. De berichten zijn te herleiden naar zijn telefoon en hij wil niet zeggen wie ze tussen dinsdag 26 januari en donderdag 28 januari wel zou hebben verzonden.
De rechter vindt de opruiïng ernstig en onacceptabel. In deze onrustige tijd is de impact op de samenleving en de politie groot. De politie komt daardoor ook niet aan andere taken toe. Het OM had een gevangenisstraf van drie maanden geëist. Gelet op de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, die zijn leven na een moeilijke periode heeft gebeterd en zijn baan zou kunnen verliezen, komt de rechtbank tot een lagere straf.

Vredelievend

De zaak tegen een tweede verdachte werd door het OM kort voor de zitting ingetrokken. Een 60-jarige vrouw uit Hilversum stuurde via Facebook oproepen door om in onder meer park De Gagel "in alle gezelligheid een vredelievend kopje koffie te gaan drinken! We zijn tegen geweld. Neem koekjes en cake mee!!" De vrouw werd drie dagen geleden aangehouden en opgesloten. Het OM erkende vandaag dat dit onterecht is geweest.
Volgens haar advocaat woont de vrouw in een seniorencomplex en is zij "een mystiek type". Zij zou met louter goede bedoelingen het bericht hebben verspreid, omdat zij zich zorgen maakt over de coronamaatregelen. Door de aanhouding heeft zij drie dagen onterecht vastgezeten en de geboorte van haar kleindochter gemist, zegt de advocaat. Hij zal daarvoor een schadevergoeding van het OM gaan eisen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.