RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Weinig aanleiding voor versoepeling coronamaatregelen'

PROVINCIE UTRECHT - Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid ziet heel weinig ruimte om de huidige lockdown te versoepelen. Dat zei hij maandag na overleg met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad in het provinciehuis van Utrecht. Het demissionaire kabinet maakt vanavond op een persconferentie met Mark Rutte en De Jonge bekend welke versoepelingen er komen.

"Als je gewoon eerlijk bent over het epidemiologisch beeld dan is daar heel weinig ruimte om een stap te zetten", aldus de bewindsman. Er komt een derde golf aan en "en dat betekent dat je heel behoedzaam moet zijn" met de eerste stappen die je kunt zetten.

Maatregelen verlengd
De Jonge wil eigenlijk niet eens van versoepelingen spreken. Daar is heel weinig aanleiding voor, zegt hij. De minister gaat er vanuit dat er pas in het tweede kwartaal van "flink wat maatregelen afscheid" genomen kan worden.

Het lijkt erop dat veel maatregelen van de huidige lockdown zullen worden verlengd. Eerder is al wel naar buiten gekomen dat het kabinet eraan denkt om de avondklok te beŽindigen. Een analyse van de werking van deze maatregel is er nog niet, zei De Jonge.

Bestellingen afhalen
Verder overweegt het kabinet om meer winkels open te stellen voor het afhalen van bestellingen. De veiligheidsregio's hebben daar nog wel vragen bij, zei burgemeester Hubert Bruls die voorzitter is van het Veiligheidsberaad. "Die regel gaat qua uitvoerbaarheid best wel veel onduidelijkheid geven. Bij verwarring is het heel lastig controleren."

Wat betreft de avondklok pleit Bruls ook vooral voor helderheid. Als het kabinet die beŽindigt, dan moet die niet dit voorjaar weer terugkomen, vindt hij. "Je kunt niet zeggen: daar gaan we eens even over nadenken en misschien over drie weken weer, dat zou zoveel tumult oproepen, zoveel reacties, dat is niet verstandig.

Minister Arie Slob van Onderwijs maakte zondag al bekend dat de basisscholen en de kinderdagverblijven volgende week weer open mogen gaan.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -