Verdediging MH17-verdachte wil ook restanten in Soesterberg zien

Gedeeltelijke reconstructie van toestel MH17 in Gilze-Rijen.
Gedeeltelijke reconstructie van toestel MH17 in Gilze-Rijen. © ANP
SOESTERBERG - De advocaten van MH17-verdachte Oleg Poelatov willen de wrakstukken van het neergehaalde passagiersvliegtuig bekijken. Die liggen in containers opgeslagen in Soesterberg.
De verdediging van Poelatov neemt geen genoegen met de gedeeltelijke reconstructie van het vliegtuig in een hangar op de vliegbasis in Gilze-Rijen. Ze wil toegang tot de achttien containers met de overige resten.

Voorste gedeelte

"Van de wrakstukken van het vliegtuig is kennelijk slechts zo'n 20 tot 30 procent beschikbaar geworden voor het onderzoek, en daarvan is een zeer beperkt deel gebruikt voor de reconstructie van slechts het voorste gedeelte van het vliegtuig", zei advocaat Sabine ten Doesschate maandag bij de hervatting van de omvangrijke strafzaak rond het neerhalen van het vliegtuig.
"Het beeld dat op basis van de reconstructie kan worden verkregen, is daarom mogelijk een vertekend beeld. Het is uitsluitend een beeld van het OM. Niet een mogelijk tegenstrijdig beeld, of het beeld dat mogelijk nadere of andere vragen oproept."

Inslagschade

De officier van justitie zegt geen reden te zien voor een uitbreiding van een eventuele schouw. "De reconstructie bestaat uit het voorste deel van het vliegtuig, hier is de hoogste concentratie van inslagschade. Die wrakdelen geven dus de meeste informatie over het wapen."
Of er een schouw gaat komen is nog niet duidelijk. De rechtbank beslist op 15 april of en zo ja wanneer dat gebeurt. Het monsterproces gaat volgende week verder. Dan beslist de rechtbank over de andere verzoeken die zijn gedaan, zoals het aanvullend horen van getuigen in deze zaak. Het volgende blok van zittingsdagen is vanaf begin maart gepland.

Strafzaak

Op 7 juni begint naar verwachting de inhoudelijke behandeling van de zeer omvangrijke strafzaak over de ramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014. Het Openbaar Ministerie verdenkt drie Russen en een Oekraïner van betrokkenheid bij de ramp. Alleen de Russische verdachte Oleg Poelatov laat zich vertegenwoordigen door advocaten. De andere drie verdachten - Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko - hebben de rechtbank niets laten weten.
Bij de ramp kwamen alle inzittenden, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders, om het leven. Het toestel van Malaysia Airlines vertrok van Schiphol met bestemming Kuala Lumpur. Volgens het OM is het toestel boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten met een Buk-raket die afkomstig was uit Rusland. In Oost-Oekraïne was een conflict gaande tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.