Tentoonstelling Maria Magdalena uitgesteld, topstukken vanaf juni pas in Utrecht te zien

Verbeeldingen van Maria Magdalena door David LaChapelle (2018), Marlene Dumas (1995) en Egbert Modderman (2020).
Verbeeldingen van Maria Magdalena door David LaChapelle (2018), Marlene Dumas (1995) en Egbert Modderman (2020). © Persfoto's Catharijne Convent (Bewerking door RTV Utrecht)
UTRECHT - De opening van een blockbuster-tentoonstelling die helemaal draait om Maria Magdalena is door Museum Catharijneconvent in Utrecht uitgesteld. Door de coronacrisis kan de expositie over de heilig verklaarde metgezel van Jezus nog niet worden geopend.
Aan de expositie is jarenlang gewerkt en omvat in bruikleen gegeven werken van internationaal gerenommeerde musea. De opening is door de aanhoudende pandemie verzet naar 25 juni. Daarna blijven de topstukken een half jaar te bezichtigen.
Maria Magdalena is een Bijbelse vrouw die kunstenaars al eeuwen inspireert. In overleveringen verschijnt ze als vrouw van lichte zeden, als heilige en zelfs als echtgenote van Jezus. Op afbeeldingen zalft, verleidt, huilt, bidt, verkondigt en bekeert ze. Ook verricht ze wonderen.
De bewening van de stervende Maria Magdalena, 1620-1629 - Toegeschreven aan Melchior de la Mars.
De bewening van de stervende Maria Magdalena, 1620-1629 - Toegeschreven aan Melchior de la Mars. © Persfoto Catharijne Convent
Het Catharijneconvent trok na het bezoekersrecord van 160.000 mensen afgelopen jaar slechts 50.000 belangstellenden. De vrijwel uitverkochte najaarstentoonstelling Body Language moest voortijdig worden afgesloten door de lockdown.
Het museum kon drie weken geleden nog niets zeggen over de tentoonstelling Maria Magdalena die vanaf 19 februari te zien zou zijn. "We hopen dat de maatregelen het komende jaar steeds soepeler worden", zei een woordvoerder toen. "We ontvangen normaal gesproken veel leerlingen van basisscholen en middelbare scholen. Hoe gaat dat zich ontwikkelen komend jaar? We weten het niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.