Oude Sluis Vreeswijk handmatig dichtgedraaid tegen verwacht hoogwater

VREESWIJK - De Oude Sluis in Vreeswijk is vanmorgen handmatig dichtgedraaid. Het is een van de maatregelen die Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden neemt tegen de verwachte waterstanden van de komende dagen. "Je ziet duidelijk dat het water in de Lek sinds gisteren een stuk gestegen is", zei woordvoerder Clarion Wegerif van het waterschap vanmorgen op Radio M Utrecht.
De Oude Sluis Vreeswijk.
De Oude Sluis Vreeswijk. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
De Oude Sluis in Vreeswijk wordt onder meer gebruikt om het water in de Vaartsche Rijn op peil te houden. De bediening is nog ouderwets met een groot wiel, vertelde Wegerif. "Mijn collega's hebben de sluisdeuren van de kolk bij de Lek om 8.00 uur gesloten. Dat ging zonder enig probleem, het was binnen tien minuutjes gepiept."
Het dichtdraaien van de sluisdeuren was binnen tien minuutjes gepiept.
De Stichtse Rijnlanden neemt meer voorzorgsmaatregelen om de grote hoeveelheid water uit Zwitserland en Duitsland veilig te kunnen laten passeren. "We sluiten later deze week ook nog twee inlaten in Wijk bij Duurstede", zei Wegerif. "En we inspecteren de Lekdijk dagelijks. Mijn collega's rijden dan in een auto over de dijk en controleren of er geen drijfvuil, balken bijvoorbeeld, tegen de dijk botst. Dat kan de grasmat beschadigen en dat willen we niet."
De hoogste waterstanden worden komend weekend verwacht, maar zullen volgens HDSR geen moment zorgelijk zijn. Afhankelijk van de regen in het stroomgebied van de Rijn zal het peil daarna zakken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.