Kinderen testen in het basisonderwijs? 'Als de ouders er rustig onder zijn, lukt het'

UTRECHT - De basisscholen gaan volgende week weer open, maar wel met verscherpte richtlijnen. Zo worden bij leraren sneltesten ingezet en bij één besmetting moet de hele klas naar huis voor een vijfdaagse quarantaine. Ook kinderen, en misschien wel hele klassen, zullen mogelijk vaker getest gaan worden. Maar gaat dat wel lukken?
Nieuwe richtlijnen

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om de verspreidingsrisico's op scholen en kinderdagopvang verder te beperken. Het RIVM heeft voorstellen gedaan hoe de dagopvang en de scholen hiermee om kunnen gaan. Op basis van die voorstellen komt het kabinet, in overleg met de onderwijs- en kinderopvangpartners, op zeer korte termijn met aangepaste richtlijnen. Mogelijk wordt er vanavond al meer bekend tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge.

Om besmettingen snel op te sporen en om klassen minder vaak naar huis te sturen, wil minister Slob van Onderwijs op zeer korte termijn starten met proeven om basisschooldocenten gebruik te laten maken van sneltesten. Ook bekijkt hij hoe de kinderopvang hierbij betrokken kan worden.
In de medische wetenschap gaan al langer stemmen op om ook veel meer te testen onder kinderen, zelfs als er geen symptomen zijn. Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht is een van de voorstanders. Ze wijst er wel op dat een negatieve uitslag van een sneltest geen vrijbrief is om de maatregelen te negeren.
Bruijning krijgt vandaag bijval van epidemioloog Alma Tostmann van het Radboud UMC. Bij de NOS laat ze weten dat ze voorstander is van het "het testen van hele klassen", ook als er geen symptomen zijn.
Er zijn al pilots gestart met sneltesten waarbij klassen getest worden, met als gevolg dat positief geteste personen in isolatie gaan en negatief geteste personen naar school mogen blijven gaan. "De resultaten van deze pilots volgen nog en op basis daarvan wordt een advies nader uitgewerkt", vermeldt de Rijksoverheid.

Bezorgde ouders

Of, hoe en wanneer het grootschalig testen in het onderwijs gaat gebeuren, is dus nog de vraag. Voor kinderen is de keel- en neusswab met wattenstaaf in ieder geval een schrikbeeld en veel ouders willen helemaal niet dat hun kroost zomaar om de haverklap wordt getest. Ze vrezen bijvoorbeeld negatieve psychische gevolgen en sociaal-emotionele problemen.
Beroepsvereniging AJN Jeugdartsen is voorstander van het testen op school. "Het moet wel altijd gebeuren in het bijzijn van een van de ouders, bijvoorbeeld in een testbus bij school. De GGD'en hebben medewerkers die weten hoe ze met kinderen om moeten gaan die misschien bang zijn. Het belangrijkste is dat de ouders er zelf rustig onder zijn, dan zijn de kinderen dat ook", zegt bestuurslid Anneke Witt.
De beroepsvereniging ondersteunt ook het advies van het Outbreak Management Team waarin staat dat kinderen ook laagdrempelig getest mogen worden. "Wij willen de scholen zo veilig mogelijk open. Ouders en scholen vragen ook om eerder testen."
Kinderen in de gemeente Lansingerland werden afgelopen maand op grote schaal getest na een uitbraak op een school in Bergschenhoek.
Kinderen in de gemeente Lansingerland werden afgelopen maand op grote schaal getest na een uitbraak op een school in Bergschenhoek. © ANP

Kindvriendelijke coronatests

Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar kindvriendelijke coronatests. In Lansingerland is de afgelopen tijd ervaring opgedaan met de 'sabbelwat', een spons op een stokje waar de jongere kinderen op moeten kauwen.
Bij de GGD in Amsterdam loopt een pilot met de ademtest. Door in de zogenoemde SpiroNose te blazen weet je binnen een minuut of je negatief bent. Bij twijfel moet alsnog een PCR-test via de neus en keel worden gedaan.
Andere regio's zoals Utrecht hopen de ademtest ook snel te kunnen gebruiken. Mogelijk kan dit vanaf maart. AJN Jeugdartsen is benieuwd naar de pilots en of die uitwijzen dat de ademtest ook geschikt is voor kinderen.

Bunschoten

De gemeente Bunschoten start volgende week met het grootschalig testen van de bevolking op een eventuele besmetting met het coronavirus. Kinderen van zes tot twaalf jaar worden getest met de meer kindvriendelijke mondspoelkit, een methode waarbij ze een slokje water uitspugen dat vervolgens wordt getest. Deelnemers vanaf twaalf jaar krijgen een PCR-test.
In de innovatieteststraat, een initiatief van het UMC Utrecht en GGD regio Utrecht, worden nog meer snellere en minder belastende testmethodes onderzocht. Het gaat onder meer een antigeentest waarbij alleen voor in de neus met een watje materiaal wordt afgenomen. Ook de afname via mondspoeling of gorgelen, zoals nu in Bunschoten wordt gebruikt, is hier getest.
"Maar de komende tijd verwachten we nog geen nieuwe tests voor kinderen te kunnen gebruiken op scholen. We moeten het dus nog even doen met wat we nu hebben", laat de GGD regio Utrecht weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.