Politicus in Zeist zou trollen gebruiken om sociale media te beïnvloeden: 'Die Noortje bestaat helemaal niet'

ZEIST - In Zeist is een rel ontstaan over het mogelijk gebruiken van nepaccounts op Facebook om de lokale politieke discussie te beïnvloeden. Wat is er aan de hand? Vandaag stuurt Piet Oskam, actieve inwoner van Zeist en beheerder van de Facebook-groep 'Voor Zeist' een open brief naar Ronald Camstra, fractievoorzitter van de lokale GroenLinks afdeling. In de brief roept hij Camstra op om af te treden.
Noortje van Breukelen zou een van de nepaccounts zijn op sociale media.
Noortje van Breukelen zou een van de nepaccounts zijn op sociale media. © Facebook / Pixabay
Volgens Oskam zou Camstra trollen gebruiken om sociale media te beïnvloeden. Hij zou daarvoor verschillende nepprofielen hebben aangemaakt waarmee hij zich in discussies mengt en zijn mening door een niet bestaand iemand laten verkondigen. "Dat vermoeden is bij mij anderhalf jaar geleden gerezen in de discussie over de centrumvisie. Toen werd in verschillende Facebookgroepen actief deelgenomen door ene Noortje van Breukelen die op de Slotlaan zou wonen. Ze had steeds een pleidooi om de Slotlaan autovrij te maken. Dat betoog komt overeen met dat van GroenLinks. Het gekke is alleen dat niemand haar ooit gezien heeft. We hebben de teksten van Noortje en Camstra geanalyseerd en de stijl komt honderd procent met elkaar overeen."
Het zijn insinuaties en ik heb eigenlijk geen zin om daar in detail op in te gaan. Ik ben gewoon met gemeentepolitiek bezig en wil me niet bezighouden met dit soort zaken.
Ronald Camstra, fractievoorzitter (GroenLinks)
Noortje van Breukelen schrijft ook columns voor zeistermagazine.nl, een website die mede door Camstra wordt beheerd. Haar columns gaan vaak over het centrum, logisch want daar zou zij al 7 jaar wonen boven de winkel van haar tante. Maar waar je ook zoekt, deze Noortje van Breukelen is niet te vinden. En wie je ook spreekt in Zeist, niemand kent haar. De vraag is of ze wel bestaat.
Noortje van Breukelen zou artikelen schrijven voor Zeistermagazine.nl, dat beheerd wordt door Ronald Camstra.
Noortje van Breukelen zou artikelen schrijven voor Zeistermagazine.nl, dat beheerd wordt door Ronald Camstra. © Screenshot zeistermagazine.nl

Vijf fake accounts

Paul Koster, beheerder van de populaire Facebookpagina 'Zeist', wordt ook getipt dat Camstra meerdere aliassen gebruikt om bijvoorbeeld mee te praten over het afsluiten van de Slotlaan, een heet hangijzer in Zeist. Hij besluit de verdachte profielen met namen als Noortje van Breukelen en Felix Stoker aan te schrijven en met hen in contact te komen. Dat lukt niet, want de accounts worden plotseling verwijderd. "Ik ben er sterk van overtuigd dat de profielen nep zijn. Daarom ben ik het gaan uitzoeken."
Volgens Piet Oskam die de discussie over het vermeende social media-gebruik van Camstra aanzwengelt, is het van zeker vijf accounts 'overduidelijk' dat ze nep zijn. "Dit is voor mij geen vermoeden maar bewezen. Er hebben taaldeskundigen en ICT-deskundigen meegekeken. 'Sheila Zwierig' die het heeft over een inclusieve samenleving, psychologiestudente 'Femke van Dijk' die online in gesprek gaat met Camstra of 'Edwin de Kort', allemaal fake."
Je manipuleert de discussie en het tast het vertrouwen aan dat we in onze gemeentepolitici hebben
Piets Oskam, zwengelt discussie aan

Reactie Camstra

"Dit is allemaal onzin", laat Ronald Camstra desgevraagd weten. "Ik zie ook al die verhalen en ik vind het vervelend. Het zijn insinuaties en ik heb eigenlijk geen zin om daar in detail op in te gaan. Ik ben gewoon met gemeentepolitiek bezig en wil me niet bezighouden met dit soort zaken. Dat er fake-accounts bestaan weet ik, maar ik heb daar niks mee te maken."
Op de vraag hoe het zit met Noortje van Breukelen wil Camstra niet ingaan. Volgens hem worden er gewoon verhalen verzonnen. "Ik weet niet waarom ze dat doen. Ik heb niet de behoefte om dit groter te maken dan dat het al is. Verder wil ik het graag houden bij het statement dat de fractie en het bestuur vandaag hebben gegeven."

GroenLinks

De fractie en het bestuur reageren vandaag als volgt op de onstane commotie. "GroenLinks keurt het gebruik van fake-accounts af en de fractieleden zijn daar ook op geen enkele wijze bij betrokken. Ronald Camstra gebruikt wel een tweede account, maar dat heeft juist als doel om zijn politieke activiteiten helder en transparant te scheiden van berichten van het Zeistermagazine. Bij het tweede account, genaamd John van Seyst, is duidelijk aan de profielfoto en biografie te zien dat het hier gaat om een redactie-account. Dit kan daarom ook niet worden beschouwd als fake-account."
Piet Oskam, in het verleden actief bij de SGP en het CDA, blijft bij hoog en laag beweren dat er wel degelijk sprake is van opzettelijk gebruik van meerdere valse accounts. En dat moet niet kunnen, vindt hij. "Vooral omdat hij raadslid is. Het heeft gevolgen voor het debat in de gemeenteraad. Als je zelf een aantal neppe personen creëert die 'de mening van de Zeistenaar' verkondigen dan is dat natuurlijk een zeer kwalijke zaak. Je manipuleert de discussie en het tast het vertrouwen aan dat we in onze gemeentepolitici hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.