Podcast Stadhuisplein over vette hap: 'Stop met het opvoeden van de inwoners van de stad'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De gemeente Utrecht moet zich niet bemoeien met wat de inwoners en bezoekers van de stad eten. Die boodschap heeft het panel van Stadhuisplein Utrecht aan wethouder Eelco Eerenberg. Die heeft samen met zijn collega's uit de andere grote steden gepleit voor minder fastfoodrestaurants in de stad.
Eerenberg deed zijn oproep vorige week. Hij wil instrumenten van Den Haag krijgen zodat hij de keus kan maken welke restaurants een plek krijgen en welke niet. Zo zouden er minder hamburgers en meer gezonde soepjes verkocht moeten worden. Journalist Tom Staal ziet niets in dat plan: "Stop met het opvoeden van de bewoners van de stad." Als bezoekers van de binnenstad honger krijgen, dan moeten ze zelf bepalen wat ze willen eten. Daar sluit Bert van Steeg zich bij aan. Hij is de kersverse fractievoorzitter voor het CDA in de gemeenteraad: "Is dit een rol van het college? Ik zou zeggen kijk uit dat je dingen gaat regelen die je ook anders kan oplossen." Van Steeg is er wel voor om het aanbod van gezond voedsel rond scholen te regelen.
Arjan Kleuver, oud-raadslid voor D66 en tegenwoordig actief voor Centrum Management Utrecht, zit meer op de lijn van wethouder Eerenberg: "Kijkend naar de stad dan denk ik dat er minder plek is voor een nieuw frikandellenparadijs, en dat dat ook minder gewenst is, dan een quinoa-kantine met een goji bessen-bar. Die kan op meer plekken in de stad en voegt ook veel meer toe."
Ik vind het smerig en laag bij de grond. Een vieze manier van politiek bedrijven, ver onder de gordel.
Tom Staal (journalist)

Rel over excuses

Het panel praat ook over de rel die vorige week ontstond in de Utrechtse gemeenteraad. Wat een waardig moment had moeten worden, waarin de gemeenteraad excuses maakte voor het leed dat overlevenden van de Duitse Holocaust is aangedaan, eindigde in een potje moddergooien. Het panel is unaniem, dit is niet goed voor het imago van de Utrechtse politiek.

Schadelijk voor de democratie

Tom Staal: "Ik vind het smerig en laag bij de grond. Een vieze manier van politiek bedrijven, ver onder de gordel." Ook CDA-er Van Steeg is duidelijk: "Het leed van de Joodse mensen die terugkwamen is een moeilijk onderwerp, en dan hoop je dat je dat op een waardige manier kan doen. Jammer dat DENK op zo'n moment probeert om deze punten te maken. Dit was niet het moment. Het was heel pijnlijk, ik zat met gekromde tenen." En ook Arjan Kleuver veroordeelt de actie van DENK: "Het is zo'n goedkope manier van politiek bedrijven. Het is schadelijk voor de democratie."
Verder praat het panel over de onrust binnen D66 waar Ellen Bijsterbosch een knuppel in het hoenderhok gooit door te stellen dat er wel gebouwd moet gaan worden in Polder Rijnenburg. En de panelleden geven hun mening over de vergaande plannen van dit college met het autoverkeer rond het Lombokplein en het Ledig Erf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.