Kappers met handen in het haar en daling wekelijkse coronabesmettingen zet door

PROVINCIE UTRECHT - Dit is corona vandaag, onze rubriek over de pandemie. Hier vind je de regionale ontwikkelingen van dag tot dag.

Uitgelekt nieuws persconferentie

Vanavond is het weer zover, dan geven demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge een persconferentie over de coronamaatregelen. En zoals dat gaat, lekt er veel nieuws uit voor 19.00 uur.
Zo zou het kabinet de harde lockdown in ieder geval tot 2 maart willen verlengen. Dat betekent dat onder meer winkels, horeca, musea en bioscopen tot die tijd dicht blijven. Ook contactberoepen zoals kappers mogen tot 2 maart nog niet aan de slag. De lockdown was oorspronkelijk tot 9 februari afgekondigd.

OMT-lid Bonten: Houd avondklok nog twee weken vast

"Doe geen uitspraak over de avondklok voordat je weet wat de effecten zijn", stelt OMT-lid en arts-microbioloog Marc Bonten uit Utrecht. "Zeker totdat we weten wat het effect is, denk ik niet dat je moet tornen aan de avondklok. Die hebben we echt nodig om de R-waarde naar beneden te krijgen."
Of de avondklok na 10 februari ook van kracht blijft nog even een raadsel. Uit gelekt nieuws valt af te leden dat er nog geen beslissing is genomen door het demissionaire kabinet. Mogelijk volgt dat pas in het weekend. Voor verlenging van de avondklok is wel instemming van de Tweede Kamer nodig.

RIVM: Britse variant dominant, pas op met versoepelingen

De Britse variant veroorzaakt nu al twee derde van alle coronabesmettingen in Nederland, schat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op basis van berekeningen. Het gezondheidsinstituut in Bilthoven waarschuwt dat "het versoepelen van maatregelen alleen met de grootst mogelijke voorzichtigheid kan".
De Britse variant is een stuk besmettelijker dan eerdere varianten van het virus en dat gooit "roet in het eten", aldus het RIVM. De verspreiding gaat namelijk zo snel, dat met het huidige tempo snel weer een stijging van het aantal besmettingen valt te verwachten.
Het zogeheten reproductiegetal van de gemuteerde versie ligt ruim boven de 1. Dat betekent dat 100 besmette mensen gemiddeld 128 anderen aansteken.

Wekelijkse coronacijfers

De daling van het aantal coronabesmettigen in de Veiligheidsregio Utrecht zet door. Afgelopen week liepen 1834 mensen corona op. In de weken ervoor lagen de aantallen op 2309, 2671, 3260 en 4159.
De Veiligheidsregio Utrecht is niet meer de regio waar de meeste besmettingen worden opgelopen. Afgelopen week was dat de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (1990). De regio Utrecht bezet wel de tweede plek, gevolgd door Midden- en West-Brabant (1779) en Rotterdam-Rijnmond (1642).
Op het eerste gezicht zien de landelijke weekcijfers er ook gunstig uit: het aantal nieuwe besmettingen was afgelopen week 20 procent lager dan een week eerder. In totaal registreerde het RIVM 28.628 positieve testresultaten.
In de vorige weekrapportage noteerde het RIVM 35.635 besmettingen. Dat waren er slechts 8 procent minder dan de week daarvoor, het laagste percentage in weken. In de rapportage van 19 januari bedroeg de afname nog bijna 22 procent, een week daarvoor 12,5 procent.

Dagelijkse update coronacijfers

In de afgelopen 24 uur hebben 225 inwoners van de provincie Utrecht covid-19 opgelopen. Het is een stijging vergeleken bij gisteren toen 180 nieuwe gevallen zijn genoteerd. Zondag lag het aantal nieuwe besmettingen op 189.
Als je kijkt naar absolute getallen is de stad Utrecht koploper met de meeste besmettingen: 40. Amersfoort volgt met (28) en daarna komen Veenendaal (21), Nieuwegein (20) en Vijfheerenlanden.
In het afgelopen etmaal zijn er zes mensen opgenomen in het ziekenhuis; zij komen onder meer uit De Bilt, Bunnik, Utrecht, Zeist, Woerden en Utrechtse Heuvelrug. Tien regiogenoten zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting met covid-19.

Kappers met handen in het haar

Met een lockdown die al sinds halverwege december duurt, neemt de vraag naar een knipbeurt ondertussen steeds meer toe. Helemaal nu het er naar uitziet dat salons de komende maand ook nog dicht blijven.
De druk om toch maar te gaan thuisknippen neemt daardoor ook toe, zeker omdat veel kapperszaken het water aan de lippen staat. Maar dat mag natuurlijk niet. Die optie blijft hoe dan ook verleidelijk omdat de kappersbranche vindt dat ze niet genoeg steun krijgt.
Kapper Hans in zijn zaak in Houten.
Kapper Hans in zijn zaak in Houten. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Hans van der Ven van herenkapperszaak Basic2Basic in Houten vindt ook dat de overheid te weinig voor zijn branche doet. Dat levert tijdens de tweede lockdown behoorlijk wat frustraties op. "De zaak staat er nu een beetje schrijnend voor. Voor mijn eigen situatie betekent het dat ik inteer op mijn privévermogen, en mijn zakelijk vermogen is helemaal weg."
Verslaggever Robert Jan Booij sprak hem vanochtend uitgebreid tijdens Utrecht is wakker op Radio M Utrecht. De interviews zijn hieronder nog eens te beluisten:

'Eerst een vaccinatie, dan naar school'

Een petitie om het basisonderwijs pas te heropenen nadat het onderwijspersoneel is gevaccineerd tegen corona, is al ruim 28.000 keer ondertekend. Een grote groep onderwijzers stelt dat er een bovengemiddeld risico op besmetting is zonder vaccinatie en dat het onjuist is dat jonge kinderen het virus niet kunnen doorgeven.
Onderwijsminister Arie Slob en minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken maakten zondag na advies van het Outbreak Management Team (OMT) bekend, dat de basisscholen en de kinderopvang vanaf 8 februari weer open gaan.
De deskundigen van het OMT raden onder meer aan om de oudere kinderen in koppels te laten samenwerken. "Waar mogelijk" moeten zij 1,5 meter afstand van de anderen houden.

Wanneer zijn de wijkverplegers aan de beurt?

Ook zorgorganisaties willen meer haast achter het vaccinatieprogramma. Er dreigt een 'code zwart' in de ouderenzorg als wijkverplegers nog langer moeten wachten, zegt branchevereniging ActiZ. ActiZ roept gezondheidsminister Hugo de Jonge op om eerder gemaakte afspraken na te komen.
Een miljoen thuiswonende ouderen heeft wijkzorg nodig, zegt de organisatie. "Een op de tien zorgmedewerkers is reeds uitgevallen door corona en het ziekteverzuim loopt op veel plekken snel op. Met het deels stilvallen van wijkverpleging zal het aantal onnodige ziekenhuisopnames zeker toenemen. Dat kunnen we ons niet permitteren, zeker niet met de dreiging van een derde coronagolf door de Britse virusmutatie."

FNV: callcentermedewerkers onderbetaald

Vakbond FNV wil dat minister De Jonge een eind maakt aan een verschil in loon tussen callcentermedewerkers. Het gaat om mensen die worden ingezet bij bron- en contactonderzoek.
De ruim 6.000 callcentermedewerkers die voornamelijk via het bedrijf Teleperformance worden ingezet, lopen zo 7400 euro per jaar mis qua loon ten opzichte van hun collega's bij de GGD. Bovendien bouwen deze medewerkers geen pensioen op. De bond wil dat minister Hugo de Jonge van VWS verantwoordelijkheid neemt om dit verschil weg te nemen.

Vaccineren in het verpleeghuis

In Woonzorgcentrum Voorhoeve in Utrecht werd vandaag de eerste bewoner gevaccineerd. Het was een bijzonder moment voor zowel de medewerkers als voor de bewoners van het centrum.
De eerste vaccinate in een Utrechts zorgcentrum

Ombudsman: compenseer treinreizigers

OV-ombudsman Bram Hansma wil dat ov-bedrijven een gebaar maken naar reizigers die een abonnement hebben. Deze groep heeft veel kosten gemaakt, maar door corona nauwelijks gebruik kunnen maken van het ov.
Hansma wijst erop dat dat het rijk de ov-bedrijven een zogenoemde beschikbaarheidsvergoeding heeft betaald van in totaal zo'n anderhalf miljard euro. Ook vindt hij dat de ov-bedrijven flexibel moeten zijn als het kabinet versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigt.
"Vervoerders moeten dan snel hun dienstregeling weer uitbreiden. Dus geen beschouwing na een lange periode, maar direct op het moment van de versoepelingen", aldus Hansma

Scherp geformuleerd

Politie Vleuten-De Meern mijmert op Twitter over wat de avondklok betekent voor surveillerende agenten: "Blijft raar hoor... Controleren of er aan de andere kant van de hond een aangelijnd baasje loopt." Tja, zo kun je het ook bekijken.
Een reactie op de Tweet van de wijkagent is overigens ook scherp geformuleerd: "Blijft raar, alleen politieauto's tegenkomen tijdens 't uitlaten van de hond."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.