Bewoners Utrechtse binnenstad tegen verkeersplannen: 'We willen niet in een recreatiegebied wonen'

UTRECHT - Actiegroep Binnenstad030 heeft vijfhonderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Lot van Hooijdonk. De binnenstadsbewoners maken zich zorgen over het mobiliteitsplan van de gemeente en hebben een alternatief plan aangeleverd.
De bewoners vinden dat de wethouder te weinig rekening houdt met de woonfunctie van de binnenstad. Het mobiliteitsplan 2040 is de strategie van de gemeente om Utrecht leefbaar en bereikbaar te houden. Dat is nog een hele uitdaging aangezien de verwachting is dat in 2040 Utrecht ruim honderdduizend extra inwoners heeft maar de ruimte blijft hetzelfde.
Bewoners Utrechtse binnenstad boos over verkeersplannen

Binnenstad voor bewoners

De bewoners van de binnenstad vinden dat er niet genoeg wordt gekeken naar de binnenstad als plek om te wonen. "Op de tekeningen zie je mensen wandelen, recreëren, op terrassen zitten en winkelen. We denken dat de gemeente er een recreatiegebied van wil maken. Maar wij wonen daar en we willen niet in een recreatiegebied wonen", zegt Egbert Wesselink, voorzitter van Actiegroep Binnenstad030. De actiegroep stelt een systeem voor zoals in Amersfoort. Daar mogen ondernemers, bewoners en hun bezoekers nog de stad in met de auto. Op deze manier blijft de stad rustig maar wel bereikbaar voor bewoners.

Opgedeeld

Het 'spaaksysteem' dat wordt voorgesteld zorgt ook voor onrust onder bewoners. "De boel wordt eigenlijk opgedeeld. Er komen spaken waardoor je als bewoner van de binnenstad helemaal moet omrijden om bij je buurman te komen", zegt Wesselink. De actiegroep denkt dat er hierdoor onnodig veel extra kilometers met de auto worden gereden.
De gemeente heeft ruim tweehonderd reacties ontvangen op het mobiliteitsplan. "We gaan kijken wat we een verbetering vinden en dat gaan we verwerken. In sommige gevallen leggen we uit waarom we de belangen zo wegen. Want dat is het uiteindelijk, het is een afweging van belangen", reageert wethouder Lot van Hooijdonk. De Utrechtse gemeenteraad stemt later dit jaar over het mobiliteitsplan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.