Verpleeghuizen halen opgelucht adem nu vaccinaties zijn begonnen: 'Heb je wat zekerheid'

© RTV Utrecht
UTRECHT - "Ik kom uit een doktersfamilie, wij mochten nooit klagen. Patiënten waren zieker dan wij." Mevrouw Koopman heeft net een vaccinatie in haar arm gekregen, en zit nog even uit te rusten op de rand van het bed. "Prima", zegt ze lachend op de vraag hoe het met haar gaat. "Ik vind het wel prettig, heb je wat zekerheid."
"Ik ben van 1933", rekent ze haar leeftijd voor. "Vooral als je wat ouder bent is het wel prettig, deze bescherming." Angst om besmet te raken had ze niet echt.
Toch is de start vanmiddag van het vaccineren in verpleeghuis Voorhoeve "een geweldig moment. "We zijn blij dat het is begonnen", zegt directeur Martin den Hartog merkbaar opgelucht. "We zijn vanaf maart 'in de corona', zoals wij zeggen. En dit is echt bijna een feestje om die vaccinaties te kunnen gaan zetten."
Opluchting in het Utrechtse verpleeghuis Voorhoeve nu er gevaccineerd wordt tegen corona

Flinke puzzel

Er ging wel veel en hard werk aan deze dag vooraf. "Het was zeker een puzzel. We moesten in zeven dagen tijd van iedere bewoner van AxionContinu toestemming vragen. Bijna alle 800 bewoners hebben die toestemming ook gegeven. En er was een onderscheid tussen mensen die onder de verpleeghuisarts een behandeling kregen en die onder de huisarts vielen."
In eerste instantie was het zo dat daar een strikte scheiding in moest worden gemaakt. Met als gevolg dat een deel van het verpleeghuis al wel door een specialist ouderengeneeskunde gevaccineerd zou zijn terwijl de huisarts nog niet zo ver was.
Afgelopen vrijdag heeft het Rijk dat losgelaten, waardoor het hele verpleeghuis ingeënt mag worden. Het probleem is alleen dat de bestelling van de vaccins al eerder gedaan moesten worden.
"Nu hebben we waarschijnlijk een aantal vaccins over, omdat we heel zuinig die vloeistof hebben opgezogen," zegt Den Hartog. "En daarmee gaan we in overleg met die huisarts een aantal bewoners inenten die onder die huisarts vallen."

Nabestelling

"Dat is natuurlijk buitengewoon merkwaardig, vindt ook Den Hartog. "We noemen dat maar even systeemgestuurd denken", zegt hij eufemistisch. Maar dan nog blijft er een groep mensen over die nog geen vaccin heeft gehad. Maar ook daar lijkt een oplossing voor gevonden te zijn. Den Hartog: "Zoals de geluiden nu zijn, kunnen we straks een soort nabestelling plaatsen, waardoor ook die mensen gevaccineerd kunnen worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.