Persconferentie coronacrisis: regionale aanpak keert terug en winkels weer open voor afhalen

PROVINCIE UTRECHT - "We zitten in een spannende en onzekere fase van de coronacrisis. Waar staan we met het virus?" begon demissionair premier Rutte de persconferentie over de coronacrisis. Duidelijk is wel dat er enkele versoepelingen mogelijk zijn, maar volgens Rutte ook niet te veel vanwege de Britse variant van het coronavirus.
Zonder die mutatie zou het kabinet de teugels meer laten vieren, maar de snelle opkomst van die variant, maakt dat het kabinet hier terughoudend in is. De besmettingsgraad van de Britse variant ligt veel hoger. Elke 100 personen besmetten gemiddeld zo'n 130 personen, terwijl het aantal besmettingen met de 'oude variant' juist langzaam afneemt.
Hieronder hebben we de belangrijkste punten en versoepelingen uit de persconferentie op een rij gezet.

Regionale aanpak keert weer terug in de nieuwe routekaart

De regionale aanpak van het coronavirus keert met de nieuwe routekaart weer terug. Eerder stapte het kabinet juist van deze aanpak af omdat het niet goed werkte. De nieuwe kaart kent vier niveaus, van laag naar hoog: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. De maatregelen worden steeds verder aangescherpt. Wel geldt in alle fases een alcoholverbod in het openbaar van middernacht tot 06.00 uur.
Als er twee of minder regio's het niveau 'ernstig' of 'zeer ernstig' bereiken kunnen er regionaal maatregelen worden genomen. Die worden dan wel landelijk vastgesteld.
De nationale aanpak gaat gelden als de situatie in drie of meer regio's als 'ernstig' of 'zeer ernstig' gekwalificeerd kan worden. Dat moet voorkomen dat de besmettingsaantallen verder oplopen en ziekenhuizen het te druk krijgen.

Nog geen duidelijkheid avondklok

Het kabinet vraagt het Outbreak Management Team (OMT) opnieuw om advies over "het hele pakket aan maatregelen", waaronder de avondklok. Die loopt vooralsnog af op 10 februari om 05.00 uur.
Het nieuwe OMT-advies wordt eind deze week verwacht, zei premier Mark Rutte vanvond. Volgens hem wist het kabinet bij de invoering al dat het effect ervan niet direct duidelijk zou zijn. Daarvoor zijn tenminste twee weken nodig, aldus Rutte. De avondklok ging zaterdag 23 januari in.

Winkels weer open

Winkels mogen vanaf 10 februari weer open voor het afhalen van bestellingen. Deze bestel- en afhaalregeling houdt in dat mensen spullen telefonisch of online kunnen bestellen en later ophalen in de winkel.
Het kabinet stelt wel een aantal strikte voorwaarden aan de regeling. Klanten mogen de producten alleen afhalen bij ee afhaalpunt buiten de winkel. Zaken die toch klanten binnenlaten worden gesloten. Mensen moeten in hun eentje komen en binnen een vooraf afgesproken tijdslot de spullen ophalen. Tussen het moment van bestellen en het moment van afhalen moet bovendien minimaal vier uur zitten, om "funshoppen" te voorkomen, aldus Rutte.
Alle niet-essentiële winkels zijn sinds medio december gesloten. Op dit moment kunnen klanten wel spullen bestellen, maar die moeten dan worden thuisbezorgd. Afhalen is niet toegestaan.

Middelbare scholen dicht

Middelbare scholen gaan niet voor maandag 1 maart open. Wanneer het voortgezet onderwijs weer opengaat, dan moet men daar 1,5 meter afstand houden. Een aantal scholen onderzoekt nu hoe sneltesten en afstand houden werkt in de praktijk. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo mogen eindexamenleerlingen nog wel naar school.
De basisscholen gaan volgende week wel open. Er gelden wel strenge maatregelen. Zo moet de hele klas vijf dagen in quarantaine als een leerling besmet blijkt.

Sporten voor volwassenen blijft in groepjes van twee

Volwassenen mogen ook de komende weken in groepjes van slechts maximaal twee personen buiten sporten. Enkele bonden, waaronder de voetbalbond KNVB, hadden het kabinet opgeroepen om die maximale groepsgrootte uit te breiden. De overheid houdt echter in ieder geval tot 2 maart vast aan de al langer geldende regels.
Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel in groepsverband buiten trainen en ook onderlinge wedstrijden spelen. Voor iedereen van 18 jaar en ouder geldt dat sporten alleen mag in groepjes van twee, met onderling 1,5 meter afstand. Een teamsport beoefenen blijkt daardoor praktisch vrijwel onmogelijk. Vrijwel alle sportcompetities liggen daardoor al maanden stil.

Terugkijken?

Hieronder is de persconferentie nog eens terug te zien:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.