Winterweer op komst: waar moeten we op rekenen?

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Komend weekend en de dagen daarna is er toenemende kans op vorst en sneeuw. Kunnen we ook in de provincie Utrecht rekening houden met winterweer?
Het KNMI verwacht vanaf het weekend overwegend lichte tot matige vorst. "Er zijn perioden met zon en de dagelijkse neerslagkans ligt rond 40 procent." Weerpresentator Gerrit Hiemstra van de NOS ziet ook kans op sneeuw.
En Marco Verhoef grapt alvast over een mogelijke Elfstedentocht.

Grens

Ook Weeronline verwacht winterweer, al is er nog veel onzeker. "Een groter deel van ons land komt in de loop van het weekend in de koude lucht terecht en neerslag ook een winters karakter krijgen in de vorm van sneeuw. Waar deze grens precies komt te liggen is wel onzeker. De noordelijke provincies maken de grootste kans op koud winterweer."
Warm aangekleed is het heerlijk weer om eropuit te trekken
Weeronline
Na het weekend is er volgens Weeronline vooral in het noorden en midden van het land (!) wel kans op ijsdagen, waarbij ook overdag de temperatuur dus onder nul ligt. "Maar wanneer de koude lucht verder zuidwaarts koerst kan het ook in Limburg, Brabant en Zeeland raak zijn. In Groningen is de kans op een ijsdag aan het begin van de week op dit moment zo'n 70 procent. In het zuiden is deze kans iets kleiner met ongeveer 40 procent. Het weerbeeld zal vaak droog zijn met ook regelmatig ruimte voor de zon. Warm aangekleed is het dus heerlijk weer om eropuit te trekken."

Nuance

Het Europese model gaat 'helemaal los' met winterse kaarten, meldt Weerplaza. Toch is nuance op zijn plaats volgens het bureau. "Bakken sneeuw, ijsdagen en matige tot strenge vorst bij een knallende noordoostenwind, het is allemaal mogelijk. Maar dit is wel het meest extreme scenario en winterkaarten zijn altijd spannend, zeker op de wat langere termijn. In de pluimverwachting zijn ook minder heftige verwachtingen te zien."
Al met al ziet Weerplaza een trend naar kouder weer voor een aantal dagen. Die trend wordt in het weekend ingezet. "Met het koude weer is er ook een aannemelijke kans op sneeuw en een sneeuwdek. Details als waar valt de sneeuw, hoeveel sneeuw gaat er vallen en hoe koud gaat het precies worden, zijn nu nog niet in te vullen. Dat wordt later in de week ongetwijfeld duidelijker. Dan kunnen we ook meer zeggen over de mogelijkheid tot schaatsen, sneeuwpoppen bouwen en langlaufen over de Groningse landerijen."
"Het lijkt erop dat de winter opnieuw pogingen doet om ons hele land te veroveren", aldus onze weerman Arie Verrips. "Het is iedere keer stuivertje wisselen tussen de koudere en zachtere lucht. Nadat januari al nat verliep brengt de eerste week van februari naar verwachting ook behoorlijk wat regen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.