Coronatest basisscholieren niet verplicht, wel langere quarantaine: 'We merken dat hier onrust over is'

© ANP
UTRECHT - Niet alleen leerkrachten, ook ouders van kinderen in het basisonderwijs en speciaal onderwijs zitten nog met veel vragen en zorgen over de heropening van de scholen komende maandag. Krijgen ze bijvoorbeeld de leerplichtambtenaar op hun dak als ze hun kind liever thuis houden uit vrees voor corona? En hoe zit het met het testen en de quarantaineregels?
De voorwaarden voor de heropening zijn vandaag besproken door het ministerie en de onderwijspartners. Het "dringende advies" is om klassen in vaste kleine groepjes te verdelen als ze volgende week weer openen. Ook zijn er gespreide begin- en eindtijden en pauzes om contacten te beperken. Ouders moeten mondkapjes dragen bij het halen en brengen.
Leerkrachten van groep 7 en 8 kunnen desgewenst een mondkapje of faceshield dragen. Dit is niet verplicht. Scholen krijgen het dringende advies om leerlingen van groep 7 en 8 een mondkapje te laten dragen buiten de klas, als zij geen afstand kunnen houden tot leerlingen uit andere klassen. Waar mogelijk worden in de school looproutes met eenrichtingsverkeer gemaakt.
Het is niet de bedoeling dat basisscholen alleen aan halve klassen fysiek lesgeven. Verschillende scholen maken zich zorgen of het heropenen wel veilig is en overwegen het opsplitsen van klassen. Maar de demissionair minister Slob benadrukt dat "alle scholen voor alle leerlingen" open moeten. Scholen kunnen er toch voor kiezen aan halve klassen les te geven als er te weinig leraren beschikbaar zijn. Anders kan "de continuïteit van het onderwijs" in gevaar komen, zegt Slob.

Testen niet verplicht, wel extra quarantaine

Een artikel van RTV Utrecht over testen in het basisonderwijs leidde gisteren tot meer dan 1200 Facebook-reacties en bij belangenvereniging Ouders & Onderwijs in Utrecht staat de telefoon roodgloeiend. Er komen volgens directeur Lobke Vlaming vooral veel vragen binnen over het testen van kinderen en een mogelijk strenger 'snottebellenbeleid'. "We merken dat hier onrust over is."
Duidelijk is dat de hele klas vijf dagen in quarantaine gaat bij een besmetting. Op de vijfde dag laten de kinderen en de leerkracht zich testen. Bij een negatieve test is de quarantaine voorbij. Voor leerkrachten en medewerkers in de kinderopvang komen sneltesten beschikbaar. Minister Slob wil begin mei een landelijk aanbod. Leraren krijgen in de gewone teststraten overigens al voorrang, maar de uitslag van zo'n traditionele PCR-test, laat langer op zich wachten.
Vandaag verhelderde het ministerie dat een coronatest niet wordt verplicht voor basisschoolkinderen als er sprake is van een besmetting. Maar leerlingen die niet worden getest, moeten wel tien dagen in quarantaine blijven in plaats van vijf.
Het ministerie bevestigt dat hiermee dezelfde lijn wordt gevolgd als voor het reguliere bron- en contactonderzoek. In een OMT-advies van afgelopen zondag stond niet expliciet dat kinderen die niet worden getest, bijvoorbeeld omdat hun ouders dat niet willen, langer in quarantaine moeten blijven.
Of het verplicht was om kinderen te laten testen, was de afgelopen dagen onduidelijk. Gisteravond zei premier Rutte bij de persconferentie onder meer dat de hele klas en de leraar naar de teststraat moeten bij een besmetting.
Als kinderen wel worden getest, gebeurt dit altijd in het bijzijn van ouders, stelt Ouders & Onderwijs. Het testen zal plaatsvinden in de teststraten van de GGD en bijvoorbeeld niet in een testbus bij de scholen. Ook schoolkinderen zullen voortaan meegenomen worden in het bron- en contactonderzoek van de GGD.

'Snottebellenbeleid'

Ook een mogelijk gewijzigd 'snottebellenbeleid', waarbij kinderen met lichte verkoudheid geweerd worden, zorgde voor onrust. De Stichting Voor Werkende Ouders vreest het ergste. "Het beleid is nu dat kinderen met een snottebel gewoon mogen komen naar de dagopvang en school. Maar wij vrezen dat dit beleid aangepast gaat worden en dat deze kinderen ook niet welkom zijn. Kinderen hebben in deze leeftijdscategorie nu eenmaal vaak een snottebel of snotneus. Als het snottebellenbeleid wordt aangescherpt, betekent dit dat alle kinderen snel weer thuis zitten en de druk op gezinnen hoog blijft."
En de stichting zit nog met meer vragen. Moeten ouders en broertjes en zusjes ook in quarantaine als een klas in quarantaine gaat en is er thuisonderwijs als een klas of groepje naar huis wordt gestuurd van school? En ook deze belangenclub wil weten of ouders die niet willen dat hun kind naar school gaat de leerplichtambtenaar op hun dak krijgen.
Volgens Ouders & Onderwijs wordt over dat laatste punt nog gesproken met het ministerie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.