Nachtbelang boos over gebrek aan perspectief, clubs dreigen eerder open te gaan

© RTV Utrecht / Bernadette Keizer
PROVINCIE UTRECHT - Nachtbelang is boos over de nieuwe corona routekaart van het Rijk, omdat de clubs er niet in voorkomen. Nachtbelang behartigt de belangen van clubs en discotheken in Nederland.
Utrechter Jorn Lukaszczyk, woordvoerder voor Nachtbelang, begrijpt niets van het beleid. "We hebben besloten gewoon open te gaan als de poppodia en andere culturele instellingen open mogen. Het is meer dan absurd dat de clubs niet onder de cultuursector vallen. Op de routekaart staat wanneer de horeca weer wat mag en ook de cultuursector, maar de clubs vallen daar weer buiten. Wat maakt ons anders dan de poppodia. Waarom mogen zij wel draaien en de clubs niet?"
Nachtbelang werkt samen met Koninklijke Horeca Nederland en die laat vandaag weten 'uitermate teleurgesteld te zijn' in de gepresenteerde routekaart van het kabinet. "In alle fasen blijft het overgrote deel van de horeca vrijwel op slot, clubs & discotheken zijn door het kabinet op 2 februari feitelijk failliet verklaard. Volstrekt onwerkbaar en een doodvonnis voor het merendeel van de horeca. Tegen de gemaakte afspraken in heeft er voor publicatie geen overleg met de sector plaatsgevonden, terwijl dat wel beloofd was; volstrekt onacceptabel." Zo staat in het persbericht te lezen.

Perspectief

Nachtbelang wil overleg met de minister over de toekomst van de clubs. Lukaszczyk: "Ook het contact met de ministers loopt stroef. Er is geen communicatie. Wij worden daar niet in meegenomen. Dit is ook koud op ons dak gegooid eigenlijk, terwijl je zou zeggen: 'ga voorzichtig om met een sector die voor een jaar dichtgegooid is'. Er zijn wel uitspraken geweest van 'die clubsector is ons dierbaar', maar daar hebben we nog maar weinig van meegekregen in de afgelopen periode. We worden niet eens op de routekaart gezet."
In november vorig jaar schreef de Utrechtse cultuurwethouder Anke Klein samen met de wethouders van de andere grote steden een open brief. Daarin stond dat het Rijk meer aandacht moest hebben voor de clubs tijdens de coronacrisis. Lukaszczyk: "Blij om te horen dat we belangrijk zijn voor het land maar vervolgens wordt niet de daad bij het woord gevoegd en dan hebben we er niet zoveel aan."
Wethouder Anke Klein van cultuur in Utrecht deelt de zorgen van Nachtbelang. "Het is belangrijk voor zover mogelijk perspectief te bieden, anders is er onherstelbaar verlies van de nachtcultuur. Het kabinet is aan zet voor het bieden van een steunpakket op maat, de gemeente brengt in kaart hoe we de middelen - die beperkt zijn- kunnen inzetten. Ook voor bedrijven met winstoogmerk die nu geen steun krijgen. We hebben nu gehoor gegeven aan de oproep van de sector om het overleg met de sector te verenigen en professionaliseren. De komende tijd werken we met de sector aan een nachtvisie voor Utrecht."

Zwaar weer

Het is nu zwaar voor de clubs. Als sinds maart vorig jaar hebben ze geen inkomsten gehad. Een clubeigenaar in Utrecht vertelt dat zijn verlies in de tonnen loopt. Dankzij de overheidssteun kan hij het nog redden. Nachtbelang herkent dat: "Elke maand extra dat de clubs niet open kunnen komt er gewoon keihard bovenop en boort in de reserves van elke clubeigenaar. Het ziet er niet goed uit voor de clubs. Door de staatssteun kun je net je hoofd boven water houden, maar de clubs zullen dit verlies de komende jaren wel terug moeten verdienen."
De horeca staat wel op de routekaart, maar heeft het ook zwaar. Door afhaalmaaltijden aan te bieden en koffie to go hebben de bedrijven wel wat inkomsten, maar, zo zegt een café eigenaar, dat is niet voldoende. Sommige horecaondernemers zoeken daarom de randjes van de mogelijkheden op om zoveel mogelijk omzet te kunnen draaien en het hoofd boven water te houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.