Utrecht heeft ook oren naar chipplicht voor katten: 'We volgen proef met grote interesse'

© RTV Utrecht
UTRECHT - "Met grote interesse" kijkt Utrecht naar Amsterdam en Alphen aan de Rijn, waar begonnen wordt met een proef om het chippen van katten te verplichten. Demissionair Landbouwminister Carola Schouten liet gisteren aan de Tweede Kamer weten zo snel mogelijk te willen beginnen met het experiment.
In 2017 pleitte de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk, samen met 35 andere gemeenten, voor zo'n chipplicht. Het voorstel haalde uiteindelijk op initiatief van D66 een landelijke Kamermeerderheid.
"We staan in principe positief tegenover zo'n plicht en gaan deze proef dan ook met grote belangstelling volgen", laat een woordvoerder van de wethouder nu weten. "Honden worden al sinds 2013 gechipt en daarna is het aantal zwerfdieren gedaald. Mogelijk geldt dat ook voor katten, dat komen we nu hopelijk te weten."

Zwerfkatten

In 2019 waren er rond de 700 zwerfkatten in de Utrechtse opvangcentra, blijkt uit het Duurzaamheidsverslag. Cijfers van vorig jaar zijn er nog niet. "Het gaat dan om katten die van straat gevist zijn, maar ook bijvoorbeeld katten die gedumpt zijn. We weten natuurlijk niet precies hoeveel zwerfkatten er nog rondlopen. Een groot aantal zwerfkatten kan voor problemen zorgen: ze zijn een gevaar voor beschermde vogels en zijn bij tijd en wijlen ook krols. Geen prettig geluid, kan ik je vertellen."
Om ervoor te zorgen dat de zwerfkatten geen groeiend probleem worden, wordt er op dit moment nog actief jacht op gemaakt in de provincie. Maar afgelopen november bleek dat een meerderheid van de Utrechtse Provinciale Staten wil stoppen met het afschieten van zwerfkatten. Gedeputeerde Hanke Bruins Slot moet dus op zoek naar een alternatief om de populatie van wilde zwerfkatten te beheren. Mogelijk zou zo'n chipplicht daar dus aan kunnen bijdragen.

Kosten besparen

De proef in Amsterdam en Alphen aan de Rijn moet - naast het terugdringen van het aantal zwerfkatten - ook uitwijzen of gemeenten kosten kunnen besparen als ze minder zoekgeraakte katten op hoeven te vangen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.