Monumentaal Utrechts spoorhuisje mag toch grijs blijven: 'Ik heb de vlag uitgehangen'

UTRECHT - Ze had het al gehoopt en een klein beetje verwacht, maar toch is ze enorm opgelucht. Aline Barnhoorn, bewoonster van het Utrechtse spoorwachtershuisje, hoeft het monumentale pand toch niet terug te brengen in de oorspronkelijke staat. "Ik had het verschrikkelijk gevonden als ik die gevel moest aanpassen."
De vlag ging vandaag uit bij Aline Barnhoorn
De vlag ging vandaag uit bij Aline Barnhoorn © RTV Utrecht / Bernadette Keizer
Het monumentale pand is al in 2008 grijs geschilderd en er zijn zonnepanelen op geplaatst. Barnhoorn koos de donkere grijstint omdat ze wilde voorkomen dat het huisje te veel zou afsteken tegen de rest van de bebouwing, zei ze eerder tegen RTV Utrecht. Toen ze vorig jaar bij de gemeente aanklopte voor energieadvies, ging het mis. Ze werd gesommeerd om het pand in de originele staat te herstellen. Dat zou een dure restauratie voor de gevel betekenen en het verwijderen van de zonnepanelen.
Een maandenlange strijd met de gemeente volgde. Ook de buurt bemoeide zich met de kwestie en zamelde tweeduizend handtekeningen in. Die hebben er mede toe geleid dat het huisje nu mag blijven zoals die is. "Ik heb maar een briefje opgehangen om iedereen te bedanken voor hun steun", zegt Barnhoorn.
Spoorwachtershuisje hoeft niet terug naar originele staat: 'Ik heb de vlag uitgehangen'

'De buurt vond het mooi zo'

"Ik kon de deur niet uitgaan of ik werd aangeklampt met de vraag 'Hoe is het nu?' en 'Het is toch allemaal wat'." Het huisje staat op een centraal punt, in de buurt van de Maliebaan. "Iedereen kent het huisje en wilde ook echt niet dat het aangepast moest worden. De buurt vond het zo mooi geworden."
Het college van burgemeester en wethouders noemt in de raadsbrief ook de brede maatschappelijke steun. "Gezien het feit dat er breed maatschappelijk draagvlak in de omgeving is voor de huidige verschijningsvorm van dit monumentale pand kan hier niet worden gesproken van een exces. Daarom zullen wij geen actie ondernemen om de huidige kleur van de gevel te laten aanpassen", schrijft het college aan de Utrechtse Raad.

'Donkere wolk'

Barnhoorn is goed op de hoogte gehouden van de voortgang, dus ze had dit besluit al een beetje verwacht, vertelt ze. Toch is ze erg opgelucht. "Ik heb echt de vlag uitgehangen toen ik het hoorde. Het besluit ging als een donkere wolk boven me. Ik had het verschrikkelijk gevonden als ik die gevel moest aanpassen. Dan was mijn woonplezier naar de knoppen gegaan." Bovendien had ze het misschien niet kunnen betalen. "Dan had ik het misschien wel moeten verkopen om de restauratie te bekostigen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.