RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Basisscholen weer open: dit zijn de afspraken en dringende adviezen

UTRECHT - Het ministerie van Onderwijs heeft, samen met de vertegenwoordigers van leraren, schoolleiders en schoolbesturen, praktische richtlijnen opgesteld waarmee de basisscholen maandag open kunnen.

Het "dringende advies" is om klassen in vaste kleine groepjes te verdelen als ze volgende week weer openen. Zo hoopt het ministerie te voorkomen dat hele klassen te snel naar huis worden gestuurd als een leerling besmet raakt met het coronavirus.

Voor groep 4, 5 en 6 raadt het ministerie aan te werken met groepjes van vijf kinderen. Voor groep 7 of 8 is het advies om leerlingen in kleinere groepen of koppels te laten samenwerken. Van dwang is geen sprake. Leerlingen hoeven onderling niet verplicht afstand van elkaar te houden.

Het is niet de bedoeling dat basisscholen alleen aan halve klassen fysiek lesgeven. Verschillende scholen maken zich zorgen of het heropenen wel veilig is en overwegen het opsplitsen van klassen. Maar de demissionair minister Slob benadrukt dat "alle scholen voor alle leerlingen" open moeten. Scholen kunnen er toch voor kiezen aan halve klassen les te geven als er te weinig leraren beschikbaar zijn. Anders kan "de continuďteit van het onderwijs" in gevaar komen, zegt Slob.

Ouders
Ook is afgesproken dat ouders die kinderen van de groepen 1 tot en met 6 brengen en halen buiten de school blijven en afstand houden. Dat was in veel gevallen al zo, maar nu moet ook mondkapje worden gedragen. Kinderen van groep 7 en 8 komen zoveel mogelijk zelf naar school. Ook zijn er gespreide begin- en eindtijden en pauzes, om contacten te beperken.

Afstand houden en mondkapjes
Onderwijspersoneel houdt zoals altijd 1,5 meter afstand tot elkaar. Tussen leerlingen onderling en tussen leerlingen en personeel is dat niet verplicht. Leerkrachten van groep 7 en 8 kunnen desgewenst een mondkapje of faceshield dragen. Dit is niet verplicht.

Scholen krijgen het dringende advies om leerlingen van groep 7 en 8 een mondkapje te laten dragen buiten de klas, als zij geen afstand kunnen houden tot leerlingen uit andere klassen. Waar mogelijk worden in de school looproutes met eenrichtingsverkeer gemaakt.

Testen en quarantaine
Leraren en leerlingen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus gaan vijf dagen in quarantaine. Daarna kunnen ze zich laten testen of nog vijf dagen langer in quarantaine blijven. Scholen geven in die periode zoveel mogelijk onderwijs op afstand. Het testen is dus niet verplicht voor leerlingen en leraren. Maar dan geldt wel een tiendaagse quarantaine.

Lees ook: Coronatest basisscholieren niet verplicht, wel langere quarantaine

Sneltesten
Er wordt komende week op de eerste locaties gestart met sneltesten voor onderwijspersoneel met klachten of voor leraren die in contact zijn geweest met een besmet persoon. "De inzet is om binnen drie maanden een landelijk aanbod van sneltesten voor leraren te realiseren", meldt het ministerie. Daarnaast hebben de leraren nog steeds prioriteit in de 'gewone' teststraat.

Volgens het ministerie zullen de 6000 basisscholen in Nederland de afgesproken richtlijnen zoveel mogelijk zullen toepassen op een manier die past bij hun situatie. De richtlijnen gelden ook voor het speciaal onderwijs, hierbij is ruimte voor maatwerk.

Onderwijsminister Arie Slob benadrukt dat risico's van heropening van het primair onderwijs "beperkt" zijn. Hij noemt het "heel belangrijk dat kinderen weer naar school kunnen om goed les te krijgen." "Ik realiseer me dat dit best wat organisatie vraagt van de school. Wij zullen ze daar zoveel mogelijk bij ondersteunen", aldus Slob.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -