Vervuilde grond Westdijk Bunschoten wordt na jaren bakkeleien eindelijk weggehaald

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Eindelijk is het zover: deze week is het afgraven van de Westdijk in Bunschoten begonnen. De vervuilde grond in de dijk vormde jarenlang een hoofdpijndossier voor gemeente en waterschap, maar nu is het einde in zicht.
Grote graafmachines zijn sinds deze week op de Westdijk in Bunschoten hard bezig om de vervuilde grond uit de dijk te graven. Toen de dijk in 2016 versterkt werd, bleek die grond al snel niet zo schoon te zijn, maar vervuild met zware metalen, zouten en kankerverwekkende stoffen.
Na jaren bakkeleien over wiens verantwoordelijkheid dat was, laat het waterschap de dijk nu schoonmaken. Dit tot opluchting van heemraad Patrick Gaynor van het waterschap Vallei en Veluwe: ''Het heeft een redelijke aanloop gehad, ik ben blij dat we nu eindelijk zijn begonnen met afgraven en afvoeren.''
Tekst gaat verder onder de video.
Vervuilde grond Westdijk wordt uitgegraven en afgevoerd
De dijk wordt in twaalf compartimenten opgedeeld die apart van elkaar worden afgegraven. Vervolgens wordt die grond naar een schip aan de Eem gebracht. Vanaf daar gaat het naar een verwerker in Drenthe en een stortplaats in Rotterdam.
Na het afgraven, gaat er weer schone grond de dijk in. ''Dat is zand uit het IJsselmeer'', legt Gaynor uit. "Het wordt keurig getest voordat het wordt aangebracht, dus straks hebben we weer een prachtig schone dijk.''
Het is de bedoeling dat de sanering van de Westdijk in Bunschoten dit najaar klaar is.
Graafmachines zijn druk bezig bij de Westdijk
Graafmachines zijn druk bezig bij de Westdijk © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.