Europese primeur voor UMC Utrecht: eerste ziekenhuis met sterilisatierobots

Robot in het UMC Utrecht
Robot in het UMC Utrecht © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het UMC Utrecht is het eerste ziekenhuis in Europa dat robots gebruikt bij het schoonmaken van de operatie-instrumenten. De robots helpen op de sterilisatieafdeling met het verplaatsen van de instrumenten naar de goede plekken. Dat scheelt een hoop sjouwen voor de medewerkers.
"We moesten alles met de hand tillen, dat zijn zo'n zeshonderd sets per dag", vertelt medewerker Stefan Langeslag. De robots lijken op kleine moderne heftrucks. Ze pakken met een vorksysteem metalen mandjes met instrumenten en brengen ze naar de plek waar ze worden gecontroleerd of ingepakt. Stefan is blij met de nieuwe machinale collega's: "Het is fantastisch! Het is heel leuk om de innovatie te zien en te zien wat er allemaal mogelijk is. We kunnen met minder mensen meer werk doen en het is beter voor je lichaam."
Robots steriliseren instrumenten in UMC Utrecht

Gestruikeld

De robots nemen veel werk uit handen maar het is voor de medewerkers nog wel even wennen. "Er staan nog wel eens files of mensen struikelen erover als ze de bocht om komen", zegt Langeslag. Hij is zelf ook al een keer over een robot gestruikeld. "Toen lag ik languit op de vloer, ik heb al voorgesteld om er oranje fietsvlaggetjes aan vast te maken", zegt hij lachend.
De manager van de sterilisatieafdeling Krista den Hartog is trots op het project. De hele ruimte is vernieuwd waardoor instrumenten nu sneller klaar zijn en net iets schoner worden. "Het is een lange weg maar als ik zie waar we nu zijn en hoe onze mensen met de robots werken, dan ben ik daar echt heel trots op", zegt Den Hartog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.