UMC Utrecht gaat meer coronatesten verwerken en basisscholen maken zich op voor heropening

PROVINCIE UTRECHT - Dit is corona vandaag, onze rubriek over de pandemie. Hier vind je de regionale ontwikkelingen van dag tot dag.

UMC Utrecht schaalt op om aantal testen te verwerken

Het UMC Utrecht opent een extra laboratorium voor de verwerking van coronatesten. Arts-microbioloog Florine Frakking legt uit: "Met ons nieuwe opschalingslab zijn we goed voorbereid om aan de toenemende vraag bij het verruimde landelijke testbeleid en de komst van de Britse en andere virusvarianten te voldoen."
De GGD regio Utrecht verwacht meer te moeten testen omdat er steeds meer mensen besmet raken met de Britse variant. Het UMC Utrecht richt daarom een opschalingslaboratorium in, bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ).

Nachtclubs willen perspectief

Nachtbelang, een vereniging die de belangen van clubs en discotheken behartigt, is boos over de nieuwe coronaroutekaart van het rijk. De clubs staan er namelijk niet op. "We hebben besloten gewoon open te gaan als de poppodia en andere culturele instellingen open mogen", zegt Utrechter Jorn Lukaszczyk, woordvoerder voor Nachtbelang.
Hij begrijpt niets van het beleid. "Het is meer dan absurd dat de clubs niet onder de cultuursector vallen. Op de routekaart staat wanneer de horeca weer wat mag en ook de cultuursector, maar de clubs vallen daar weer buiten. Wat maakt ons anders dan de poppodia? Waarom mogen zij wel draaien en de clubs niet?"
Nachtclubs zijn boos omdat ze niet op de routekaart staan.

Winkeliers zijn niet allemaal blij met click en collect-regeling

Winkels mogen volgende week gedeeltelijk open voor de zogenoemde click en collect-regeling. Klanten kunnen spullen online of telefonisch bestellen waarna ze het kunnen afhalen bij een buitenpunt van de winkels. Maar winkeliers reageren met gemengde gevoelens. "Iedere versoepeling is welkom, maar we zijn nog lang niet waar we willen zijn."
Winkeliers niet allemaal blij met click en collect.

Afspraken en adviezen opening basisscholen

Het ministerie van Onderwijs heeft, samen met de vertegenwoordigers van leraren, schoolleiders en schoolbesturen, praktische richtlijnen opgesteld waarmee de basisscholen maandag open kunnen.
Het "dringende advies" is om klassen in vaste kleine groepjes te verdelen als ze volgende week weer openen. Ook raadt het ministerie voor de groepen 4, 5 en 6 aan om in groepjes van vijf kinderen te werken. Voor groep 7 of 8 is het advies om leerlingen in kleinere groepen of koppels te laten samenwerken. Van dwang is geen sprake, omdat leerlingen onderling niet verplicht afstand hoeven van elkaar te houden.

240 nieuwe coronabesmettingen in de provincie

De afgelopen dag zijn er 240 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. Dat is iets meer dan een dag eerder, toen hebben 225 inwoners van de provincie Utrecht covid-19 opgelopen. Maandag werden er 180 nieuwe coronagevallen gemeld en zondag lag het aantal nieuwe besmettingen op 189.
De afgelopen 24 uur zijn er vier nieuwe ziekenhuisopnames gemeld en zijn er vijf mensen overleden. Gisteren werden er zes regiogenoten opgenomen in het ziekenhuis en zijn er tien overlijdens in de provincie Utrecht gemeld.

Kinderen grotere rol bij verspreiding Britse variant

Kinderen spelen bij de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus een iets grotere rol dan bij eerdere varianten. Dat laten de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC weten na onderzoek in de gemeente Lansingerland. Daar is grootschalig getest om erachter te komen wat precies de rol is van kinderen bij verspreiding van de Britse variant.
De GGD laat aan het ANP weten dat het coronavirus bij minstens twee mensen in een huishouden werd vastgesteld, "kinderen met de Britse variant waren vaker de personen die het virus mee naar huis namen en de anderen besmetten".

'Uitstel vaccinatie wijkverpleging onacceptabel'

Het is onacceptabel dat het vaccineren van medewerkers in de wijkverpleging en gehandicaptenzorg opnieuw is uitgesteld. Dat vindt NU '91, de Nieuwegeinse belangenbehartiger van verpleegkundigen. Omdat er een flink tekort is aan vaccins van AstraZeneca, zinspeelde minister De Jonge gisteravond tijdens de persconferentie op het uitstellen van de vaccinaties. Maar volgens NU '91 is dat niet uit te leggen.
"Het ziekteverzuim in de wijkverpleging is op dit moment erg hoog en lijkt alleen maar te stijgen", zegt voorzitter Stella Salden van NU'91. "Een verdere uitval maakt het dan onmogelijk om goede verantwoorde zorg te geven. Met mogelijk een derde golf op komst maken we ons dus ernstig zorgen over of we de zorgmedewerker fit kunnen houden en of zij zorg kunnen blijven verlenen."
Waarschijnlijk komen kwetsbare ouderen eerst aan de beurt. De Gezondheidsraad komt morgen met een advies hierover.

Hulp voor Utrechtse zzp'ers

De gemeente Utrecht gaat hulp op maat aanbieden voor zzp'ers die financieel te lijden hebben onder het coronavirus. Te denken valt aan hulp bij het versterken van de onderneming, het oplossen van schulden of begeleiding naar werk in loondienst. De afgelopen maanden werd al geëxperimenteerd met zulke hulp: zo konden 170 ondernemers gebruikmaken van een online platform voor het zoeken naar werk, of kregen ze een persoonlijk adviesgesprek.
Om de dienstverlening mogelijk te maken, deed de gemeente een onderzoek naar de behoefte van de ondernemers. Daaruit bleek dat zzp'ers en keine ondernemers het meest gebaat zijn bij extra financiële hulp (64 procent). Ook omscholing en contact met andere ondernemers (allebei 29 procent) staat in het lijstje van zaken waar ondernemers het meeste behoefte aan hebben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.