Tijdelijke daklozenopvang in gymzaal Overvecht

© Google Maps
UTRECHT - De gymzaal aan de Grote Trekdreef in de Utrechtse wijk Overvecht wordt de komende tijd gebruikt als opvang voor daklozen. Er kunnen maximaal 25 mensen worden opgevangen, staat in een wijkbericht.
De zaal wordt voor twee doeleinden ingezet: 24-uursopvang als de maatregelen tegen corona daarom vragen of nachtopvang als het te koud is om buiten te slapen. De zaal wordt vanaf komende maandag (8 februari) voor opvang gebruikt tot eind april.
Het is momenteel druk in de opvang. Er is meer aanloop dan normaal en bovendien moet de anderhalve meter afstand in acht genomen worden. ''Sinds een aantal weken vangen we iedereen op die op straat leeft, de zogenoemde koud-weer-regeling geldt ook tijdens de coronaperiode ook als het niet onder nul is'', licht wethouder Maarten van Ooijen toe. ''Het aantal mensen dat er gebruik van maakt is de afgelopen weken alleen maar gegroeid, waardoor we er met de bestaande plekken niet uitkomen.''

Midden- en Oost-Europeanen in de knel

Het zijn nieuwe groepen daklozen die nu in beeld komen, zegt de wethouder. ''Dat zijn vooral mensen uit Midden-en Oost-Europa die, zoals we dat noemen, marginaal gehuisvest zijn. Ze wonen bij mensen thuis of hebben huisvesting afhankelijk van hun baan. Door de impact van corona hebben zij harde klappen gekregen en die mensen komen we nu tegen in de opvang.''
De 25 extra plekken in Overvecht zijn vooralsnog voldoende maar de wethouder wijst erop dat de toeloop nog elke week toeneemt, dus misschien zijn later meer maatregelen nodig. Het Leger des Heils en de Stichting Barka doen wat nodig is om eventuele overlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.