De wens is er, toch blijft kernenergie voorlopig geen rol spelen in de regio

De plek in Borssele waar kernenergie wordt opgewekt.
De plek in Borssele waar kernenergie wordt opgewekt. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Wat kan kernenergie doen om de klimaatdoelen in 2050 te halen? De Statenleden van de provincie Utrecht werden daarover vanmiddag bijgepraat door experts uit de nucleaire wereld. Daarin werd opnieuw duidelijk dat de rol voor kernenergie in de regio zeer beperkt is en dat zal de komende jaren niet veranderen.
De discussie blijft desondanks in de regio spelen omdat gemeenten en de provincie Utrecht, net als heel Nederland, druk bezig zijn met het uitschrijven van plannen voor tientallen nieuwe windmolens en zonneweides. Kernenergie wordt door tegenstanders van die ideeën vaak aangedragen als serieus alternatief, maar door achterlopende techniek en hoge kosten is dat op de korte termijn geen optie.
Ik word hier nog niet veel wijzer van.
Hans de Harder, Statenlid ChristenUnie
Nagenoeg alle gemeentes gaven eerder al bij RTV Utrecht aan niets in nucleaire energie te zien de komende jaren. Reëlere opties zijn gebieden buiten onze provincie, zoals Borssele in Zeeland, de Maasvlakte bij Rotterdam en de Eemshaven bij Delfzijl.

Taboe

Toch moest de informatiesessie voor Statenleden van vandaag een lans breken voor kernenergie. Een lang gekoesterde wens van de fracties van VVD, FvD (nu JA21), CDA en 50PLUS ging daarmee in vervulling.
Naast ervaringsdeskundigen uit Borssele en Petten kwam onder anderen TU Delft-hoogleraar reactorfysica Jan Leen Kloosterman aan het woord. Hij vertelde over hoe de veiligheid van nucleaire energie sterk is verbeterd. Een ramp als Tsjernobyl of Fukushima zou volgens hem in de nieuwste generatie kernreactoren niet meer voor kunnen komen.
Als je klimaatverandering serieus neemt kan kernenergie niet uitgesloten worden.
Derk Boswijk, Statenlid CDA
Ook worden kerncentrales door nieuwe technieken steeds kleiner en kunnen ze daardoor op steeds meer plekken gebouwd worden. Ook in de provincie Utrecht. Maar voordat daar ook qua ontwikkeling en kosten serieuze opties voor zijn ben je al gauw vele jaren verder.

Wat kan Utrecht?

Een meerderheid in zowel landelijke als de lokale politiek vindt dat er nu al wat moet gebeuren om fossiele brandstoffen in de ban te doen. De vraag blijft bij de Statenleden na afloop dan ook wat Utrecht met deze informatie opschiet in de grootschalige duurzame energieplannen.
Derk Boswijk van het CDA was lyrisch over de sessie. Hij hoopt dat kernenergie met deze bijeenkomst bespreekbaar wordt in de toekomst. "Heerlijke nuchtere feiten over de energietransitie en de constatering dat fysiek niet voldoende ruimte is om alleen de focussen op zon- en windenergie", zegt het Statenlid. "Als je klimaatverandering echt serieus neemt kan kernenergie dus niet uitgesloten worden."
Hans de Harder van de ChristenUnie was minder optimistisch. Hij is nooit enthousiast geweest over kernenergie en volgens hem spraken veel van de sprekers elkaar tegen over hoe haalbaar en betaalbaar het in Utrecht is. "Ik word hier nog niet veel wijzer van. Dat in de provincie zo'n centrale gaat komen lijkt me heel sterk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.