Politicus in Zeist stapt op na rel over nepaccounts Facebook

Ronald Camstra en 'Noortje van Breukelen'.
Ronald Camstra en 'Noortje van Breukelen'. © GroenLinks / Facebook
ZEIST - De in opspraak geraakte politicus Ronald Camstra heeft zijn ontslag ingediend. RTV Utrecht berichtte deze week dat de fractievoorzitter van GroenLinks in Zeist wordt beschuldigd van het inzetten van trollen op sociale media voor politiek gewin.
Een van zijn aliassen is 'Noortje van Breukelen', zeggen beheerders van Facebook-groepen over Zeist. Op het sociale medium mengde zij zich in lokale politieke discussies, waarbij ze standpunten van GroenLinks innam. 'Noortje van Breukelen' schrijft ook columns voor zeistermagazine.nl, een website die mede door Camstra wordt beheerd.
Niemand in Zeist kent 'Noortje van Breukelen'. Toen de beheerder van de Facebook-groep 'Zeist' contact zocht, was haar account ineens verdwenen. Andere vermoedelijke trollen zijn onder meer Felix Stoker, Sheila Zwierig, Femke van Dijk en Edwin de Kort. Volgens RTV Utrecht-verslaggever Peter Knieriem zal GroenLinks in ieder geval gaan onderzoeken hoe het zit met 'Noortje van Breukelen'.

Camstra blijft ontkennen

Camstra ontkende eerder deze week dat hij nepaccounts heeft aangemaakt. Ook nu, bij de bekendmaking van zijn ontslag, zegt hij dat er sprake is van "valse aantijgingen". Camstra stapt naar eigen zeggen op in het belang van GroenLinks en omdat de beschuldigingen hem "steeds meer negatieve energie kosten en afleiden van het werk als raadslid".
Liesbeth Raymakers, afdelingsvoorzitter van GroenLinks Zeist, respecteert het besluit van Camstra. "Ronald heeft veel voor de partij betekend, de persoon bij uitstek die politieke besluitvorming heel dicht bij de inwoner van Zeist wist te brengen, en daarbij een stevig debat niet schuwde. Maar we hebben er begrip voor dat alle negatieve aandacht uiteindelijk teveel energie zijn gaan kosten. We danken Ronald voor zijn jarenlange inzet en prettige leiderschap, altijd "met het glas halfvol"."
Camstra was al sinds 2008 actief in de gemeentepolitiek van Zeist. Eerst als fractie-assistent, toen als raadslid en sinds 2017 als fractievoorzitter. "Ik heb altijd veel plezier beleefd aan het raadswerk en we hebben als GroenLinks de afgelopen jaren vele mooie resultaten bereikt", zegt Camstra. Raadslid Roel van Nieuwstadt neemt voorlopig de rol van fractievoorzitter over bij GroenLinks in Zeist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.